Як правильно приймати сироватковий протеїн
Спорт і активний спосіб життя, тренування і фізичні вправи, краса і здоров'я, а також правильне харчування - ці поняття асоціюються з успішними людьми, що йдуть до поставленої мети і працюючими над собою.
Зміст
- З чого складається будь сироваткових протеїн
- Який сироваткових протеїн краще?
- Як правильно приймати сироватковий протеїн
Говорячи про спорт і фізичних навантаженнях, не можна упускати такий важливий момент, як
Сироватковий протеїн суха концентрована суміш спеціальних, так званих глобулярних білків, вироблених методом створаживания молока; по суті покращене і очищене сухе молоко. Форма випуску - водорозчинні порошки та коктейлі.спортивне харчування. Сьогодні нашій увазі представлений чималий вибір спеціальних протеїнових добавок, розроблених для зростання м'язової маси, для схуднення, поліпшення рельєфу тіла і м'язів, для коригування раціону харчування і заповнення, відсутніх в організмі амінокислот і білка.
Застосовується в силовому спорті для нарощування м'язів, при нестачі білка в раціоні і навіть здорове харчування передбачає включення в дієту протеїну як виключно корисного продукту харчування.
Ізолят сироваткового протеїну являє собою найбільш біодоступність його форму. Сироватковий протеїн - відмінний засіб і для спортивного харчування, а також застосування в якості додаткового джерела корисних речовин, мікроелементів і амінокислот. Але, як і будь-який продукт, застосування протеїну краще поєднується з грамотним підходом в розумній кількості. Протеїн не протипоказаний навіть для вживання дітьми. Всі страхи перед новим для вітчизняного ринку продуктом пов'язані з незнанням і ототожненням протеїнових добавок із стероїдними. Принцип дії та склад цих речовин абсолютно різний, тому це абсолютно несхожі продукти
З чого складається будь сироваткових протеїн
Склад сироваткового протеїну може бути сформульовано однією фразою: «Амінокислоти і речовини, що допомагають створити об'єм, густоту, і приємний смак».
До складу готового протеїну входять:
- бета-лактоглобулін (~ 65%);
- альфа-лактальбумин (~ 25%);
- сироватковий альбумін (~ 8%);
- амінокислоти, імуноглобулін, лактоза.
Різниця в видах протеїну полягає в обработ
ке і фільтруванні білка. У продаж надходить в наступних видах:
- концентрат (WPC): Невисока ступінь очищення, тому в складі незначну кількість холестерину і жирів; біологічно активних речовин і лактози до 30%;
- ізолят (WPI): Краще очищаються, частка активних добавок - більше 90%;
- гідролізат (WPH): Найбільш якісні і легкозасвоювані добавки, на поточний момент - найкращий продукт подібного призначення, недолік - дорогий і несмачний.
Казеїновий протеїн - Більш щільні білкові фракції, довгі ланцюжки молекул і абсолютно особливе цільове призначення. Казеїн потрібен тим, хто довгий час залишається без харчування і змушений таким способом підтримувати анаболізм. Казеїновий протеїн прийнято називати «повільним» білком, так як він засвоюється організмом до 6 год.
Казеїн - це основний і самий складний білок в молоці. Він випадає в осад при скисання молока. Його також отримують способом спеціальної фільтрації. Казеїновий протеїн містить підвищену кількість амінокислот і забезпечує їх стабільний і оптимально високий рівень в крові. А, як відомо, амінокислоти - це енергія для м'язових тканин і без них неможливий життєво важливий синтез білка в клітинах. Крім цього, казеїновий протеїн перешкоджає процесу катаболізму, усуває відчуття голоду і допомагає організму спалювати жир.
Яєчний протеїн вважається найчистішим і легко засвоюваним, проте він досить дорогий і відверто невкусен. Яєчний протеїн вважається чимось середнім між казеїновим і сироватковим протеїнами і засвоюється в середньому - 3 год.
Він також містить ряд корисних амінокислот і позитивно впливає на ріст м'язової маси через підвищеного вмісту глобулярних білків. Яєчний протеїн отримують способом заморожування яєчного білка до певної температури, сушіння й нагрівання. Ще одна поширена назва яєчного протеїну - альбумін.
Мультикомпонентних протеїн - Це протеїновий комплекс або, свого роду, коктейль з різних видів протеїну з високим вмістом амінокислот. До його складу обов'язково входить сироваткових протеїн, казеїновий протеїн і, іноді, для підвищення концентрації суміші, яєчний протеїн.
Все рідше зустрічаються суміші з додаванням соєвого білка. Через двоякого думки про його користь і шкоду, ми розглянемо тільки протеїни виключно корисної дії.
Протеїн на основі сироватки називають «швидким» білком. Швидкість його розщеплення і всмоктування в організмі - не більше 40 хв. Він незамінний для нарощування м'язової маси і виробництва ефективних продуктів спортивного харчування в цілому. Його отримують в процесі фільтрації молока особливим способом.
В результаті готовий сироваткових протеїн зберігає всі цінні мікроелементи молока - пептиди, альбумін, імуноглобулін і лактоглобулин. Завдяки залишкам лактози у своєму складі, готовий білковий продукт має приємний смак.
Протеїн швидко і повністю засвоюється, а тому для набору м'язової маси бажано приймати його відразу після тренувань, що відразу ж буде стимулювати м'язи. Перевага сироваткового білка перед мультикомпонентних полягає в його здатності швидко створювати високий пул амінокислот в крові. А пікова концентрація амінокислот викликає позитивний баланс азоту, що є необхідною умовою для синтезу нових білкових структур.
Окремо слід виділити одне з найцінніших властивостей протеїну - збільшували рівня глутатіону, найважливішого антиоксиданту. Завдяки комбінації трьох амінокислот: глутаміну, гліцину і цистеїну, виводяться токсини, важкі метали і радикали, призупиняються процеси старіння і прояви багатьох захворювань.
Глутатіон виробляється організмом, але в стресових ситуаціях, до яких відносяться: напругу і втому, погана екологія, шкідливі звички та загострення хронічних хвороб; - Все, з чим ми стикаємося щодня, призводить до зниження глутатіону і погіршення відновної здатності клітин. Тому важливо підтримувати належний рівень цієї корисної речовини, чому значно сприяє споживання додаткового білка в сироватковому протеїні.
Який сироваткових протеїн краще?
Однозначної відповіді на питання, який сироваткових протеїн краще, немає. У Росії найпопулярнішою сироваткою на момент написання статті є продукт компанії Pure Protein. Причина - не в якихось суперякості продукту, а в тому, що він недорогий. Трохи відстають від нього продукти компаній Hard Body, Genetic Labs, і класичні лідери ринку SAN, BSN, ON.
У Канаді (де живе і регенерується автор) жіноче населення воліє спеціалізовані продукти:
- Сироватка з комплекту Her Bizzy Diet;
- Продукти компанії Gym Angel;
- Спеціалізована лінійка компанії Labrada, випущена спільно з моделлю Джеймі Ізон
- У лідерах також місцева компанія Nutrabolics, і продукти Mutant Mass.
Насправді, жіночі протеїни нічим не відрізняються від «чоловічих», просто їх просувають відомі моделі, і сам факт наявності таких продуктів просто говорить про увагу виробника до важливої цільової аудиторії.
Як правильно приймати сироватковий протеїн?
Зазвичай відповідь на питання як правильно приймати сироватковий протеїн залежить від мети. «На масі» його заважають з соками та смузі, і приймають по 2-3 порції на добу. На «сушінні» - беруть ізолят і п'ють після тренування без молока і вуглеводів, або замінюють їм один-два прийоми їжі. Це загальне правило, конкретика залежить від раціону спортсменки.
Для більш ефективного засвоєння в організмі сироваткових протеїн рекомендується приймати в денний час за кілька годин до тренувань. Казеїновий протеїн максимально засвоюється в нічні години.
Організм отримує швидку енергію з «швидких» сироваткових білків і пролонгований ефект насичення білками від «повільного» казеїну. У цьому полягає основний принцип комплексної дії мультикомпонентного протеїну, який насичує ваш організм необхідними амінокислотами і білками протягом цілої доби. І, як було зазначено раніше, забезпечує безперервні процеси спалювання зайвих жирових відкладень, правильного росту та формування м'язів.
Застосовується протеїн і з протилежною метою - а саме, для зниження ваги як додаткове дієтичне харчування. Протеїн, прийнятий після тренування дозволяє зберігати м'язову масу в умовах дефіциту калорій. Ухвалення білкового коктейлю перед сном буде прекрасною альтернативою вечері для тих, хто бажає схуднути. Головне при цьому стежити за станом нирок - чистий білок в підвищених кількостях дуже шкідливий для цього органу.
Крім застосування для харчування спортсменів, застосовується як додатковий засіб при онкозахворюваннях, ВІЛ, аутоімунних захворюваннях, хронічних стресах, гепатитах, нормалізує тиск, збільшує показник серотоніну в долях головного мозку і покращує самопочуття. Численні дослідження вивчають вміст корисних амінокислот у протеїні та їх вплив на людину при регулярному включенні в свій раціон очищений білок у вигляді протеїнових коктейлів.
Протеїн відіграє найважливішу роль в ході важливих біохімічних реакцій на клітинному рівні і позитивно впливає на обмін речовин організму і роботу нервової системи. До біохімічним процесам відноситься і регенерація клітин, завдяки якій поліпшується загальний стан кісток, суглобово-хрящових тканин, шкіри, волосся і нігтьової пластини.
Тому мультикомпонентних протеїн рекомендований не тільки для спортивного харчування, а й для здорового щоденного раціону в якості харчової добавки. Даний продукт однаково корисний і ефективний як для звичайних чоловіків і жінок, що бажають якісно поліпшити своє здоров'я і зовнішність, так і для професіоналів в спорті і спортивних досягненнях.