Як варити креветки вчимося правильно вибирати і готувати
Креветки - це відомий і корисний морепродукт, джерело мінералів, вітамінів і найціннішого білка, в креветочним м'ясі міститься йод і незамінні омега-3 кислоти. Крім того, це ніжне ласощі і низькокалорійний смачний делікатес. Але щоб зберегти всю користь і смак дарів моря, потрібно знати, як варити креветки правильно. Ми підготували для вас кілька порад та рекомендації, як вибирати, готувати і красиво подати креветки до столу.
Зміст
- Як вибирати креветки
- Як варити свіжозаморожені і варено-морожені креветки
- Рецепти приготування креветок
- Корисні поради
- Відео-рецепти з креветками
Як вибирати креветки
Існує більше двох тисяч видів креветок, що підрозділяються на дві основні категорії: холоднокровні, що мешкають в північних водах, і теплокровні, що видобуваються з теплих морів і океанів. Холоднокровна особина дрібніше, але більш корисна і живильна для людини. Теплокровні креветки великі, тигрові і королівські, вони смачні і ситні.
На прилавках магазинів вони представлені в замороженому, охолодженому і свіжому вигляді, а також варено-замороженому, бувають очищеними, або в панцирі. Все це креветочні різноманіття має проходити обов'язковий контроль якості і вимагаєте дотримання особливих режимів зберігання і транспортування, що виконується не завжди. Тому, необхідно знати правила вибору і намагатися дотримуватися їх на практиці:
- Читаємо реквізити фірми-виробника, тут повинні бути зазначені дані, максимально інформують покупця про постачальника і самої продукції, адреси, телефони, електронна та фактична пошта.
- Якісні креветки з однієї партії повинні бути однакового розміру, з рівною і гладкою поверхнею, однорідного кольору, без додаткових вкраплень і домішок, а їх хвости зазвичай сильно підігнуті під тіло.
- Старі креветки легко впізнати - їх м'ясо жовтуватого відтінку, панцир і лапки сухі, на них видно чорні точки і темні цятки.
- Розігнутий хвостик говорить про те, що ракоподібне загинуло до заморозки, такі краще обходити стороною.
- Неоднорідні грудочки снігу і непрозорий лід в упаковці свідчать про декілька циклах розморожування продукту, що абсолютно не прийнятне.
- Сухі білі плями на тілі говорять про те, що креветки були переморожено.
- Чорні голови присутні у хворих креветок, від них потрібно відразу позбуватися. А ось креветок із зеленими головами лякатися не варто - це ознака харчування організмів особливим видом планктону і водоростей, а коричневі - це вагітні самки.
- Креветки сіро-бурого кольору найкращі, їх піддали шокового заморожування ще в свіжому вигляді, вони дуже корисні і шалено смачні.
- Якщо купуєте свіжі морепродукти, пам'ятайте, вони повинні бути пружними і приємно пахнути морем.
- Купуючи товар на вагу, зверніть увагу на те, щоб вони легко відокремлювалися, а кірка льоду була тонкою, прозорою і світлою.
Як варити свіжозаморожені і варено-морожені креветки
Отже, океанське ласощі вже у нас на кухні, залишилося постаратися їх грамотно приготувати, щоб зберегти всю корисність і поживність.
Найпростіший спосіб приготування вишуканої закуски - варіння. Розглянемо, як відварити креветки, залежно від того, в якому вигляді вони потрапили до вас на кухню.
Свіжі креветки
Свіжі креветки найсмачніші, їх варять невелика кількість часу. Крупним атлантичним особинам потрібно 2, 3 хвилини, а тигровим і королівським 5 - 10. Постійно контролюйте ступінь готовності - головне не переварити, в цьому випадку їх м'ясо ставати жорстким і втрачає смак.
Свіжозаморожені
Свіжозаморожені креветки правильно варити так: размораживаем продукт поступово, спочатку в холодильнику, а потім при кімнатній температурі, не варто опускати їх в гарячу воду, або відправляти в мікрохвильову піч, це вб'є все цінне. Далі опускаємо їх в киплячу підсолену воду, після повторного закипання варимо 8-10 хвилин, далі залишаємо в окропі на 10-15 хвилин, що додасть їм соковитості.
Багато додають у воду спеції, петрушку, кріп, лавровий лист і кмин, а також цукор і сіль за смаком, можна трохи чорного перцю горошком. Готові ракоподібні оранжевого кольору, при приготуванні вони спливають наверх. М'ясо переварених морських мешканців жорстке і несмачне. Подаючи блюдо з креветок, поливайте їх утворився ароматним відваром, або соком лимона. В пароварці вони готуються за 4-5 хвилин, в них зберігаються всі вітаміни і корисні речовини.
Варено-морожені креветки
Питання про те, скільки варити креветки, вже зазнали попередньої термічної обробки, а потім заморожені, є дискусійним. Адже, по суті, вони вже приготовлені і вимагають мінімальної доопрацювання.
Одні тільки обдають розморожені варені креветки окропом, інші доводять до кипіння і відразу знімають з вогню. А треті повторно відварюють їх кілька хвилин (від 2 до 5 хвилин) в підсоленій воді. Тут кожна господиня обирає спосіб, орієнтуючись на свої смакові відчуття, переваги та досвід.
А так звані, коктейльні креветки, великі красиві особини в панцирі, вже готові до вживання, їх просто розморожують при кімнатній температурі і промивають прохолодною чистою водою.
Рецепти приготування креветок
З питанням, як правильно варити заморожені креветки, ми розібралися, але є й інші рецепти приготування, адже з них можна створити прості ситні страви або легкі гострі закуски, а можна створити вишуканий шедевр, який порадує домочадців і здивує гостей.
Тигрові креветки з соєвим соусом
Разморозьте кілограм тигрових особин в панцирі, розігрійте сковорідку, налийте в неї трохи оливкового масла, всипте креветки. Смажте їх на повільному вогні, іноді помішуючи, протягом п'яти хвилин. Додайте три зубчики подрібненого часнику, влийте трохи соєвого соусу і додайте сік лимона, млоїте ще хвилину, дві.
Подавайте відразу після готування, виклавши на велике блюдо, прикрасивши дольками лимона і полив соком. Чудова закуска до пива.
Креветочний шашличок
Цей шашлик стане справжньою прикрасою святкового столу і дуже корисний для здоров'я. Маринад на один кілограм королівських креветок: беремо по три ложки оливкової олії, білого сухого вина, лимонного соку і краплю соусу «Табаско», додаємо дрібку солі, дрібно нарубану зелень і часник.
У глибокій мисці маринуємо, креветки шість годин, потім сушимо їх на паперовому рушнику. Далі смажимо їх на грилі або вугіллі вісім-десять хвилин, часто перевертаючи. Подаємо зі свіжим салатом на шпажках, смачно, красиво і ситно.
Мексиканський плов з креветками
Взяти 150 грам Довгозернистий рису і обсмажити його на маслі в глибокій сковороді. Додати 400 мілілітрів води, спеції і 2-3 великих порізаних скибочками помідора, довести суміш до кипіння і варити 10 хвилин на повільному вогні. Потім додати 350 грам очищених креветок і 200 грам цукіні, порізаного кубиками, 100 грам кукурудзи і порізані кільцями оливки.
Гасіть всю суміш до повної готовності рису, перед подачею посипте блюдо зеленню і тертим сиром «Чеддер». Плов подається в гарячому вигляді. Смачного!
Корисні поради
- якщо правильно варити заморожені креветки, з одного кілограма неочищеного продукту вийде півкіло, а після очищення всього двісті або триста грам готового креветочного м'яса;
- в мікрохвильовці при розморожуванні креветки втрачають всі свої корисні речовини, для збереження максимально можливої користі, відтавання продукту виробляєте поступово, при кімнатній температурі;
- креветки - це швидкопсувний продукт, з'їдайте його відразу після приготування;
- про те, скільки потрібно варити креветки, вам підкаже їх розмір, чим більше креветка, тим довше її потрібно піддавати термічній обробці, і навпаки;
- щоб панцир швидко відокремився від тіла, опустіть їх після варіння на пару хвилин в крижану воду, проблем з чищенням не буде. А якщо ви зібралися чистити креветки до варіння, робіть це в полуразмороженном вигляді, що значно полегшить процес;
- на замітку господині: не забувайте видаляти у великих особин темну кишкову вену, щоб вона не зіпсувала їх чудовий смак;
- не поспішайте позбуватися від панцирів - це найцінніше сировину для соусів і відмінна основа для бульйону з морепродуктів.