Як приготувати квас в домашніх условіяхот закваски до напою
На Русі історія квасу налічує більше 1000 років. До XV століття, майже в кожному трактирі був свій рецепт його приготування. У той час цей цілющий, що висвітлює напій, за вмістом у ньому алкоголю, випереджав пиво і був у великій пошані навіть у царствених осіб. До речі, за класифікацією міжнародної організації BJCP квас є одним із сортів пива, але в Росії його прийнято вважати самостійним напоєм. Як приготувати квас в домашніх умовах, щоб отримати найбільшу користь від цього унікального напою? Про це далі ...
Зміст
- Чим корисний цілющий квас
- Рецепти для приготування
Чим корисний цілющий квас
У наші дні квас став слабоалкогольним напоєм (не більше 1,2%), зате вміст у ньому вітамінів B і E, мікроелементів - магнію, кальцію, фосфору і різних амінокислот, в тому числі молочної, не змінилося. Він не тільки освіжає в літню спеку, а й допомагає при авітамінозі, дисбактеріозі, зниженому імунітеті, благотворно впливає на серцево-судинну систему.
До революції квас входив в обов'язковий раціон госпіталів і лікарень, армії і флоту. У 1913 було доведено, що в квасі гинуть тифозні і паратіфозние збудники.
Рецепти домашнього квас
Це цілюще зілля виготовляється з самих звичайних компонентів: хліба, ягід, овочів, фруктів (а початку 20 століття був дуже популярний грушевий квас) і сухофруктів, солоду (висушених паростків пшениці).
Рецептів створення улюбленого домашнього напою існує безліч, розглянемо декілька основних.
Хлібний квас в домашніх умовах
Він може бути, як темним, так і світлим. Темний - можна отримати за допомогою житнього хліба, а світлий - завдяки композиції житнього і пшеничного.
Темний квас
Для приготування темного квасу нам знадобитися.
- половина булки житнього хліба;
- цукор - 50 г;
- 0,5 ч.л. дріжджів.
Перед тим, як зробити закваску для квасу, хліб необхідно нарізати дрібними шматочками і підсушити в духовці до отримання інтенсивного темно-коричневого кольору. Він додасть майбутньому продукту приємний карамельний відтінок. Але потрібно уважно стежити, щоб сухарики не підгоріли, інакше напій придбає гіркуватий смак.
Процес приготування закваски
Висушені шматочки хліба насипаємо в літрову ємність до половини. Заливаємо окропом і розчиняємо в ньому пару столових ложок цукру. Коли суміш охолоне до 36-38 градусів, необхідно всипати дрібку дріжджів. Залишаємо готову суміш в темному місці на 2-3 доби для бродіння.
На замітку. Приготування квасу в домашніх умовах краще проводити в скляному або емальованому посуді.
У трилітрову ємність насипати 3-4 жменьки житніх сухариків, 100 г цукру і на ¾ висоти залити окропом. Залишилася ¼ частину вільного простору посуду заповнити заздалегідь приготовленою сумішшю для заквашування. Помістити банку з вмістом в тепло на добу-дві.
Коли почнеться процес бродіння, процідити через сито і марлю. Гуща в майбутньому послужить закваскою, а в рідину додамо жменьку родзинок і, якщо буде потрібно, розчинений у теплій воді цукор (за смаком). Протягом доби ще залишимо напій в теплі, а потім розіллємо в скляну тару, щільно закриємо її і помістимо готовий продукт в холодильник.
Світлий квас в домашніх умовах з пшеничних сухариків
Світлий квас виходить із суміші житнього і пшеничного хліба (краще висушеного на сонці). Три жмені підготовлених шматочків хліба засипаємо в трилітрову посуд (скляну банку).
Розчиняємо 3 столових ложки цукру в невеликій кількості води, виливаємо сироп в банку. Заливаємо водою на 2/3 висоти посудини. Зверху необхідно помістити половинну частину приготовленої закваски. Залишаємо на добу - двоє в темному прохолодному місці. Якщо не підсолоджувати квас родзинками і цукром для смаку, то такий продукт відмінно підходить для приготуванні окрошки.
Домашній квас з солоду
Рецепт домашнього солоду. Пшеницю харчову або фуражну ретельно промити, замочити на три доби. Як тільки в зернах почнуть прокльовується паростки, зупиняємо процес і висушуємо їх на сонці або на сковороді, помішуючи, до золотистого кольору.
У теплому відварі замочуємо підсушені сухарі (чим більше, тим смачніше), цукор, натуральні природні компоненти - смородиновий лист, лимонну цедру, родзинки, тертий хрін або його листя. Заливаємо чистої (джерельної) водою і залишаємо для ферментації на дві-три доби. Готовий напій розливають у скляні пляшки, закупорюють і протягом тижня зберігаємо в холодильнику.
Рецепт брусничного квасу
Дві склянки ягід розтираємо, заливаємо трьома літрами води і доводимо до кипіння (але не кип'ятимо!).
Потім проціджуємо, розчиняємо склянка цукру, розмішуємо і охолоджуємо протягом двох годин.
Чотири ложки пшеничного борошна змішуємо з 10 г дріжджів і перетворюємо їх в однорідну масу в теплій воді. В трохи охолонувши ягідний відвар виливаємо цю суміш. Наполягаємо цю суміш до запуску процесу бродіння, ретельно проціджуємо його і поміщаємо в темне місце на 3-5 днів.
Рецепт пряного морквяного квасу
- На 2 кг моркви;
- ¾ склянки цукру;
- 200 г житніх сухариків;
- 40 г дріжджів;
- гвоздики ½ ч. ложки;
- 5 г лимонної кислоти;
- кмину - на кінчику ножа;
- води - близько 4,5 літрів.
Очищену моркву дрібно шаткуємо або натираємо на тертці, поміщаємо її у велику каструлю і заливаємо теплою водою. Додамо житні сухарі, кмин і суцвіття гвоздики.
Накриємо каструлю кришкою і залишимо на 8-10 годин в прохолодному місці. Потім необхідно цю суміш процідити, змішавши з розведеними в малій кількості води, дріжджами.
В ½ склянки води розчинний лимонну кислоту, цукор і сольем цей сироп в каструлю. Майбутній квас з моркви поставимо в тепле місце для бродіння на 10-12 годин. Готовий напій розіллємо в пляшки і помістимо в холодильник.
Моя бабуся любила примовляти - «їжа повинна бути ліками, а не отрутою». Насолоджуйтеся влітку традиційним освіжаючим, смачним і цілющим напоєм - квасом. Приготуйте його своїми руками і ця життєдайна волога принесе вам здоров'я і відмінний настрій!