Як правильно приймати сироватковий протеїн


Спорт і активний спосіб життя, тренування і фізичні вправи, краса і здоров'я, а також правильне харчування - ці поняття асоціюються з успішними людьми, що йдуть до поставленої мети і працюючими над собою.

Зміст

  • З чого складається будь сироваткових протеїн
  • Який сироваткових протеїн краще?
  • Як правильно приймати сироватковий протеїн

Говорячи про спорт і фізичних навантаженнях, не можна упускати такий важливий момент, як

Сироватковий протеїн суха концентрована суміш спеціальних, так званих глобулярних білків, вироблених методом створаживания молока; по суті покращене і очищене сухе молоко. Форма випуску - водорозчинні порошки та коктейлі.спортивне харчування. Сьогодні нашій увазі представлений чималий вибір спеціальних протеїнових добавок, розроблених для зростання м'язової маси, для схуднення, поліпшення рельєфу тіла і м'язів, для коригування раціону харчування і заповнення, відсутніх в організмі амінокислот і білка.


Застосовується в силовому спорті для нарощування м'язів, при нестачі білка в раціоні і навіть здорове харчування передбачає включення в дієту протеїну як виключно корисного продукту харчування.

Ізолят сироваткового протеїну являє собою найбільш біодоступність його форму. Сироватковий протеїн - відмінний засіб і для спортивного харчування, а також застосування в якості додаткового джерела корисних речовин, мікроелементів і амінокислот. Але, як і будь-який продукт, застосування протеїну краще поєднується з грамотним підходом в розумній кількості. Протеїн не протипоказаний навіть для вживання дітьми. Всі страхи перед новим для вітчизняного ринку продуктом пов'язані з незнанням і ототожненням протеїнових добавок із стероїдними. Принцип дії та склад цих речовин абсолютно різний, тому це абсолютно несхожі продукти

З чого складається будь сироваткових протеїн

Склад сироваткового протеїну може бути сформульовано однією фразою: «Амінокислоти і речовини, що допомагають створити об'єм, густоту, і приємний смак».

До складу готового протеїну входять:

  • бета-лактоглобулін (~ 65%);
  • альфа-лактальбумин (~ 25%);
  • сироватковий альбумін (~ 8%);
  • амінокислоти, імуноглобулін, лактоза.

Різниця в видах протеїну полягає в обработ

ке і фільтруванні білка. У продаж надходить в наступних видах:

  1. концентрат (WPC): Невисока ступінь очищення, тому в складі незначну кількість холестерину і жирів; біологічно активних речовин і лактози до 30%;
  2. ізолят (WPI): Краще очищаються, частка активних добавок - більше 90%;
  3. гідролізат (WPH): Найбільш якісні і легкозасвоювані добавки, на поточний момент - найкращий продукт подібного призначення, недолік - дорогий і несмачний.

Казеїновий протеїн - Більш щільні білкові фракції, довгі ланцюжки молекул і абсолютно особливе цільове призначення. Казеїн потрібен тим, хто довгий час залишається без харчування і змушений таким способом підтримувати анаболізм. Казеїновий протеїн прийнято називати «повільним» білком, так як він засвоюється організмом до 6 год.

Казеїн - це основний і самий складний білок в молоці. Він випадає в осад при скисання молока. Його також отримують способом спеціальної фільтрації. Казеїновий протеїн містить підвищену кількість амінокислот і забезпечує їх стабільний і оптимально високий рівень в крові. А, як відомо, амінокислоти - це енергія для м'язових тканин і без них неможливий життєво важливий синтез білка в клітинах. Крім цього, казеїновий протеїн перешкоджає процесу катаболізму, усуває відчуття голоду і допомагає організму спалювати жир.

Яєчний протеїн вважається найчистішим і легко засвоюваним, проте він досить дорогий і відверто невкусен. Яєчний протеїн вважається чимось середнім між казеїновим і сироватковим протеїнами і засвоюється в середньому - 3 год.

Він також містить ряд корисних амінокислот і позитивно впливає на ріст м'язової маси через підвищеного вмісту глобулярних білків. Яєчний протеїн отримують способом заморожування яєчного білка до певної температури, сушіння й нагрівання. Ще одна поширена назва яєчного протеїну - альбумін.

Мультикомпонентних протеїн - Це протеїновий комплекс або, свого роду, коктейль з різних видів протеїну з високим вмістом амінокислот. До його складу обов'язково входить сироваткових протеїн, казеїновий протеїн і, іноді, для підвищення концентрації суміші, яєчний протеїн.

Все рідше зустрічаються суміші з додаванням соєвого білка. Через двоякого думки про його користь і шкоду, ми розглянемо тільки протеїни виключно корисної дії.

Протеїн на основі сироватки називають «швидким» білком. Швидкість його розщеплення і всмоктування в організмі - не більше 40 хв. Він незамінний для нарощування м'язової маси і виробництва ефективних продуктів спортивного харчування в цілому. Його отримують в процесі фільтрації молока особливим способом.

В результаті готовий сироваткових протеїн зберігає всі цінні мікроелементи молока - пептиди, альбумін, імуноглобулін і лактоглобулин. Завдяки залишкам лактози у своєму складі, готовий білковий продукт має приємний смак.

Протеїн швидко і повністю засвоюється, а тому для набору м'язової маси бажано приймати його відразу після тренувань, що відразу ж буде стимулювати м'язи. Перевага сироваткового білка перед мультикомпонентних полягає в його здатності швидко створювати високий пул амінокислот в крові. А пікова концентрація амінокислот викликає позитивний баланс азоту, що є необхідною умовою для синтезу нових білкових структур.

Окремо слід виділити одне з найцінніших властивостей протеїну - збільшували рівня глутатіону, найважливішого антиоксиданту. Завдяки комбінації трьох амінокислот: глутаміну, гліцину і цистеїну, виводяться токсини, важкі метали і радикали, призупиняються процеси старіння і прояви багатьох захворювань.

Глутатіон виробляється організмом, але в стресових ситуаціях, до яких відносяться: напругу і втому, погана екологія, шкідливі звички та загострення хронічних хвороб; - Все, з чим ми стикаємося щодня, призводить до зниження глутатіону і погіршення відновної здатності клітин. Тому важливо підтримувати належний рівень цієї корисної речовини, чому значно сприяє споживання додаткового білка в сироватковому протеїні.

Який сироваткових протеїн краще?

Однозначної відповіді на питання, який сироваткових протеїн краще, немає. У Росії найпопулярнішою сироваткою на момент написання статті є продукт компанії Pure Protein. Причина - не в якихось суперякості продукту, а в тому, що він недорогий. Трохи відстають від нього продукти компаній Hard Body, Genetic Labs, і класичні лідери ринку SAN, BSN, ON.


У Канаді (де живе і регенерується автор) жіноче населення воліє спеціалізовані продукти:

  • Сироватка з комплекту Her Bizzy Diet;
  • Продукти компанії Gym Angel;
  • Спеціалізована лінійка компанії Labrada, випущена спільно з моделлю Джеймі Ізон
  • У лідерах також місцева компанія Nutrabolics, і продукти Mutant Mass.

Насправді, жіночі протеїни нічим не відрізняються від «чоловічих», просто їх просувають відомі моделі, і сам факт наявності таких продуктів просто говорить про увагу виробника до важливої ​​цільової аудиторії.

Як правильно приймати сироватковий протеїн?

Зазвичай відповідь на питання як правильно приймати сироватковий протеїн залежить від мети. «На масі» його заважають з соками та смузі, і приймають по 2-3 порції на добу. На «сушінні» - беруть ізолят і п'ють після тренування без молока і вуглеводів, або замінюють їм один-два прийоми їжі. Це загальне правило, конкретика залежить від раціону спортсменки.

Для більш ефективного засвоєння в організмі сироваткових протеїн рекомендується приймати в денний час за кілька годин до тренувань. Казеїновий протеїн максимально засвоюється в нічні години.


Організм отримує швидку енергію з «швидких» сироваткових білків і пролонгований ефект насичення білками від «повільного» казеїну. У цьому полягає основний принцип комплексної дії мультикомпонентного протеїну, який насичує ваш організм необхідними амінокислотами і білками протягом цілої доби. І, як було зазначено раніше, забезпечує безперервні процеси спалювання зайвих жирових відкладень, правильного росту та формування м'язів.

Застосовується протеїн і з протилежною метою - а саме, для зниження ваги як додаткове дієтичне харчування. Протеїн, прийнятий після тренування дозволяє зберігати м'язову масу в умовах дефіциту калорій. Ухвалення білкового коктейлю перед сном буде прекрасною альтернативою вечері для тих, хто бажає схуднути. Головне при цьому стежити за станом нирок - чистий білок в підвищених кількостях дуже шкідливий для цього органу.

Крім застосування для харчування спортсменів, застосовується як додатковий засіб при онкозахворюваннях, ВІЛ, аутоімунних захворюваннях, хронічних стресах, гепатитах, нормалізує тиск, збільшує показник серотоніну в долях головного мозку і покращує самопочуття. Численні дослідження вивчають вміст корисних амінокислот у протеїні та їх вплив на людину при регулярному включенні в свій раціон очищений білок у вигляді протеїнових коктейлів.

Протеїн відіграє найважливішу роль в ході важливих біохімічних реакцій на клітинному рівні і позитивно впливає на обмін речовин організму і роботу нервової системи. До біохімічним процесам відноситься і регенерація клітин, завдяки якій поліпшується загальний стан кісток, суглобово-хрящових тканин, шкіри, волосся і нігтьової пластини.

Тому мультикомпонентних протеїн рекомендований не тільки для спортивного харчування, а й для здорового щоденного раціону в якості харчової добавки. Даний продукт однаково корисний і ефективний як для звичайних чоловіків і жінок, що бажають якісно поліпшити своє здоров'я і зовнішність, так і для професіоналів в спорті і спортивних досягненнях.