Користь і шкода оливкового масла для жіночого організму


Оливкова олія - ​​один з продуктів, який знайомий людству протягом багатьох тисячоліть, виробляється з плодів оливкового дерева. Дивовижні якості зумовили його використання не тільки в кулінарії, але і в лікуванні хвороб, збереженні молодості і краси, виробництві ліків, мила і ароматичних масел.

Зміст

  • Склад і властивості оливкової олії
  • Кому не рекомендоване масло оливи
  • Рецепти краси і здоров'я
  • Як виробляють оливкова олія
  • Як вибрати оливкова олія

Оливкові гаї оспівані поетами і драматургами Стародавньої Греції та Риму, про оливах складали легенди і оповіді. «Рідким золотом», «кров'ю землі» називають оливкова олія його захоплені шанувальники, однак, є й ті, хто досить скептично ставиться до користь оливкової олії і вважає, що його застосування в багатьох випадках приносить шкоди організму. Давайте розберемося, наскільки дійсно реальні користь і шкода оливкового масла.


Склад і властивості оливкової олії

До складу олії входять такі речовини:

  1. Мононенасичені жирні кислоти (в основному олеїнова кислота). Ненасичені жирні кислоти знижують рівень холестерину, впливають на поліпшення роботи травної системи, жовчовивідних шляхів, прекрасно очищають судини, знижують ризик захворювань серця, тромбоутворення.
  2. Сквалеон - бладает антипухлинним активністю, сприяє синтезу вітаміну D, покращує постачання клітини киснем, прискорює загоєння ран, благотворно впливає на волосся і шкірні покриви, успішно використовується в косметології, багато жінок також застосовують оливкова олія від розтяжок при вагітності.
  3. Вітаміни (токофероли, група А, B, D). Вітаміни групи Е і А - потужні антиоксиданти, які сприяють зв'язуванню руйнують організм вільних радикалів, перешкоджають старінню.
  4. Поліфеноли - мають протизапальну, антимікробну, антиалергенним дією, відмінні антиоксиданти.
  5. Природні барвники, пігменти (хлорофіл, каротин). Стимулюють обмін речовин в організмі, покращують клітинний метаболізм, що дозволяє рекомендувати оливкова олія для схуднення в дієтології.


Кому не рекомендоване масло оливи

Не дивлячись на всілякі корисні властивості, оливкова олія, калорійність якого дуже велика (до 900ккал / 100 г), з обережністю має застосовуватися людьми із зайвою вагою.

Дієтологи радять замінювати оливковою олією некорисні транс-жири в харчуванні, а не просто додавати до них зайві калорії.

Протипоказано оливкова олія особам, які страждають на жовчнокам'яну хворобу, оскільки воно стимулює виробництво жовчі і може викликати напад. З обережністю підходять до його споживання і люди з проблемами травного тракту.

Рецепти здоров'я і краси

Незвичайні властивості олії з олив були помічені з давніх часів, тому, крім кулінарії, його до сьогоднішнього дня успішно використовують як ліки від багатьох хвороб в народній медицині і в косметичних процедурах.

  • Легке жовчогінну та проносний засіб: приймати невелику кількість масла перед їжею на голодний шлунок, але з обережністю для людей з проблемами жовчного міхура.
  • Болі в спині і суглобах: жменю сухої аптечної ромашки і стільки ж квіток календули настояти в склянці легка розігрітого оливкового масла, процідити і масажувати хворі місця.
  • Втома ніг: після гарячої ванночки втирати в ікри і стопи ніг оливкова олія, змішане навпіл з лимонним соком.
  • При печії: для зменшення виділення шлункового соку приймати перед прийомом їжі чверть склянки олії.
  • Від сп'яніння: якщо взяти оливкова олія натщесерце, буквально пару ковтків перед застіллям, то всмоктування алкоголю загальмується.
  • Від розтяжок: після прийняття душу, втирати злегка підігріте, тепле масло в ще вологу шкіру, масажуючи її. Для посилення ефекту, можна масло змішувати навпіл з соком алое (Хочете знати, як позбутися від розтяжок в домашніх умовах? Читайте всі рецепти).
  • Профілактика ракових захворювань: щоденне вживання оливкової олії з їжею.
  • Для зміцнення волосся: робити теплі обгортання з масла і втирати його в шкіру голови.
  • Для схуднення: приймати трохи олії перед їжею, їсти овочеві салати з оливковою олією.


Як виробляють оливкова олія

Свої унікальні властивості оливкова олія охороняє тільки в результаті правильної обробки сировини. Не всяке масло, на етикетці якого написано оливкова, гарантія того, що воно послужить на користь здоров'ю (деякі види не призначені для вживання в їжу і можуть принести шкоду, наприклад, лампове масло).

Безумовно, самим ідеальним є оливкова олія, холодного віджимання, яке виробляють дрібними партіями приватні виробники, що мають свої оливкові плантації. Ретельний догляд за деревами, ручна збірка плодів, власний контроль над сортуванням і процесом віджиму, дають чудовий результат. Це найбільш дороге масло і високо цінуватися гурманами.

Відзначимо, що смак і колір масла залежить від сорту, зрілості оливок, місцевості, де вони вирощувалися. Один і той же сорт, вирощений на різних грунтах, в різних кліматичних умовах, може дати абсолютно різний результат.

Надходить на завод сировину сортують, миють і відправляють на холодний віджим для отримання високоякісного масла (extra virgin), розтираючи плоди сталевими валами в пасту, при цьому, чим ретельніше розтерта паста, тим ароматні буде масло. Наступний етап - центрифуга, де масло відділяється від сторонніх фракцій.

Ось це перше, нефільтроване, отримане без хімічних засобів масло, і є тим самим цінним «рідким золотом», що містить максимум корисних речовин. Саме його краще використовувати і для приготування корисних і смачних заправок для салатів, і в лікувальних цілях, приймаючи оливкова олія натщесерце для очищення організму від шлаків, і в косметиці для ефективних обгортань і масок для волосся і шкіри.

Як вибрати оливкова олія

Вибирати краще оливкова олія, на етикетці якого написано «Extra virgin», не помилитеся. Масло має бути розлито в пляшки темного кольору або в непрозорі, металеві контейнери. Звертайте увагу на термін придатності, країну і місцевість його виготовлення. Пам'ятайте, що різні області в тій же Італії виробляють масло різного смаку - від делікатного фруктово-горіхового, до терпкого з гіркотою. Зберігайте масло в щільно закритому стані, але не в холодильнику, захищаючи від світла, інакше воно швидко втрачає свої властивості.


У статті ми лише постаралися дати повну і об'єктивну інформацію що таке оливкова олія - ​​користь чи шкода буде від його застосування відповідати вам, оскільки в цьому питанні потрібно грамотний підхід, а в деяких випадках не уникнути консультації з лікарем.