Застосування масла чорного кмину в косметології та медицині


Насіння чорного кмину часто плутають з зирой, або кумином, але нічого спільного, крім широкої популярності в азіатській кулінарії, ці ароматні спеції не мають. Перша (Nigella Sativa) відноситься до сімейства Лютикова, а друга (Cuminum Cuminum) - зонтичних.

Зміст

  • Секрети єгипетських фараонів
  • Склад масла калінджі
  • Застосування масла чорного кмину в косметології

Тому, якщо ви хочете відчути на собі всю силу цих маленьких пузатенький зерняток, знайте, що на етикетці, залежно від країни-виробника, крім латинського можуть бути вказані назви калінджі, чернушка, римський коріандр, нигелла, Сейдалі, крішнаджірака, упакунчіка. Саме з цього насіння отримують дорогоцінний масло чорного кмину.


Секрети єгипетських фараонів

Батьківщиною медоносної, пряного і лікарської рослини вважається Середземномор'ї, території Південного Кавказу, Близького і Середнього Сходу. Завдяки своїй невибагливості воно швидко поширилося по всьому Старому Світу, а пізніше - і по американських континентах. Уже у восьмому столітті франки засівали поля чорним коріандром, як прозвали калінджі європейці. До речі, англійці називають його більш поетично - Love-in-Mist, що означає «любов в тумані».

Особливе значення запашний калінджі мав для східних і південних цивілізацій старовини. Його яскравий, пряний смак надавав пікантність навіть простим коржикам, не кажучи вже про солодощі і зігріваючих напоях. Мудрі араби й індійці замінювали їм перець, адже чорний кмин, надаючи гостроту страви, не викликає подразнень слизових шлунка.

Чорнушка, як прозвали чорний кмин на Русі, застосовувалася нашими предками для приготування різноманітної їжі.

Але основна цінність цієї рослини була аж ніяк не в його смако-ароматичних якостях. Зрозуміти, в якому пошані були лікарські і навіть магічні засоби з чорного кмину, дозволяють дослідження істориків і археологів. При розкопках гробниці Тутанхамона був виявлений посудину з маслом з насіння калінджі. Індійські веди, писання Старого Завіту і Коран - священні книги всіх світових релігій містять в собі відомості про це чудодійний рослині. Арабське прислів'я, авторство якої приписують пророку Мухаммеду, говорить: «Благословенне насіння виліковує від усіх недуг, крім смерті».

За які ж заслуги насіння і отримується з них масло отримали таке визнання в народній медицині і Африки, і Азії? Чи справді калінджі - та сама панацея, яку шукало людство? Навряд чи можливо перерахувати всі його властивості, але з основними слід розібратися.

Склад масла калінджі

Рослинна олія, отримана методом холодного віджиму, містить в собі елементи і жирного, ефірного ряду, які стимулюють процеси синтезу клітин і захисту їх від негативних впливів. Серед сотні його компонентів:

  • Поліненасичені жирні кислоти - лінолева, олеїнова, аріхідіновая, ліноленова та інші - покращують роботу серцево-судинної системи і мозку, підвищують імунітет, продовжують молодість клітин, регулюють обмін речовин.
  • Вітаміни та провітаміни групи В, А, Е, Р - в комплексі ефективно захищають клітини від дії вільних радикалів, стимулюють вироблення колагену, гемоглобіну, коферментів, забезпечують нормальну роботу нервової системи.
  • Мінеральні речовини - залізо, кальцій, цинк, мідь, фосфор, які несуть відповідальність за процеси кровотворення, будови кісткових, епітеліальних тканин, роботу головного мозку, засвоєння вітамінів і багато іншого.
  • Ензими - наприклад, ліпаза, що відповідає за перетравлення і засвоєння жирів.
  • Алкалоїди - мають знеболюючу дію.
  • Катехіни - біофлавоноїди, здатні зміцнювати судини, імунітет, вбивати хвороботворні мікроби і сприяти розсмоктуванню набряків і пухлин.
  • Фітогормони - застосовуються для усунення неприємних симптомів менопаузи, лікування аменореї та інших гінекологічних захворювань.

Складові масла в чому діють спільно, доповнюючи і посилюючи свої властивості. Це дозволяє застосовувати єлейне засіб при лікуванні багатьох хвороб. Воно впливає на органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної та дихальної систем.

Зігріває і усуває біль при порушеннях роботи опорно-рухового апарату. Потужно впливає на імунну систему, процеси регенерації клітин, обміну речовин і синтезу гормонів. Володіє антигістамінним, протигрибковим і бактерицидну дію.

Є відомості, що проведені в дев'яностих роках минулого століття дослідження показали, що масло з насіння чорного кмину значно перевершує за дією популярні на той час антибіотики гентаміцин і тетрациклін, при цьому нібито не впливаючи на мікрофлору кишечника. Інші досліди привели до висновку, що калінджі може бути ефективним засобом профілактики раку крові, тому як регулює функцію кісткового мозку. Наскільки об'єктивні ці дані - невідомо, особливо, якщо врахувати, що дослідження проводилися в країнах, що займаються виробництвом та експортом олії. Без офіційного підтвердження сучасною медициною в особі Міжнародної Організації Охорони Здоров'я подібні заяви раціонально вважати лише хитрощами маркетологів.

Масло римського коріандру темне, з більш-менш вираженою гіркотою - можливо, це означає, що і в цій бочці меду не обійшлося без горезвісної ложки дьогтю?

Багате вмістом біологічно активних речовин, його не можна назвати просто кулінарним продуктом. Дія, яку воно має на організм, прирівнює його до лікарських препаратів, тобто принести масло чорного кмину може і користь, і шкоду. Це означає, що самостійне призначення собі, а особливо - дітям, може обернутися плачевними наслідками. Наприклад, приймаючи масло чорнушки для лікування бронхіту, ви можете спровокувати напад гострого холециститу, а регулярне вживання «для підтримки організму» може привести до ослаблення функції підшлункової залози.

Це засіб володіє потужним імуностимулюючу дію, тому його ні в якому разі не можна вживати людям, які нещодавно перенесли операцію з трансплантації органів, введенню металевих імплантів. З тієї ж причини масло чорного кмину строго протипоказано на ранніх термінах вагітності - організм жінки може відторгати плід, приймаючи його за чужорідне тіло.

Арабська та індійська медицина пропонує застосовувати калінджі для збільшення лактації годуючим матерям, проте важливо розуміти, що подібні експерименти можуть зашкодити не тільки вам, але і дитині.


Перш, ніж приступити до лікування народними методами, необхідно провести обстеження організму і проконсультуватися з лікарями. Навіть отримавши їх схвалення, обов'язково прислухайтеся до свого організму - нудота, печія, болі різної локалізації, погіршення загального стану сигналізують про те, що внутрішнє вживання олії чорного кмину - не ваш варіант. Можливо, ви досягнете бажаних результатів, просто застосовуючи насіння чорнушки в якості ароматної спеції або використовуючи масло зовнішньо?

Застосування масла чорного кмину в косметології

Висока активність речовин цього чорного бальзаму і вміст у ньому ефірних елементів роблять його популярним засобом для вирішення багатьох косметичних завдань. Масло, як правило, не застосовується в чистому вигляді, але служить добавкою для масляних сумішей, кремів, лосьйонів, масок і шампунів.

Протинабрякові і разогревающие властивості забезпечують йому антицелюлітну дію і ефективно виявляються в боротьбі з «мішками» під очима. Антиоксидантні, зволожуючі і стимулюючі якості пояснюють застосування масло чорного кмину в омолоджуючих програмах, а антимікробні - у лікуванні акне.

Маска для проблемної шкіри

Мета: зняття запалень, подразнень; регуляція секреції шкірного жиру, попередження і лікування вугрових висипань.

Інгредієнти:

  • Мигдальне масло - 15 мл.
  • Масло калінджі - 5 мл.
  • Масло ялівцю - 2 краплі.
  • Олія чайного дерева - 5 крапель.

Масляну суміш нанести на очищену шкіру обличчя або тіла, через двадцять хвилин ретельно промокнути залишки м'якою паперовою серветкою.

Застосовуючи масло чорного кмину для волосся, можна не тільки зміцнити їх і повернути блиск, але й активізувати зростання, позбутися лупи - жирної або сухої. Воно буде корисно власницям локонів, потьмянілих від хімічних впливів, брак корисних речовин і стресу.

Маска «сяйво і сила»

Мета: запобігання випадання, ламкості, перетину волосся; стимулювання фолікулів, розгладження структури волосся, живлення шкіри голови.

Інгредієнти:

  • Сметана - 15 мл.
  • Масло чорного кмину - 15 мл.
  • Мед - 1 чайна ложка.
  • Сік лимона - 0,5 чайної ложки.
  • Масло апельсина - 5 крапель.

Всі компоненти ретельно розмішати, нанести на шкіру голови, м'яко масажуючи, і по всій довжині волосся. На сорок-шістдесят хвилин надіти поліетиленову шапочку, а потім змити маску теплою водою з м'яким шампунем. Повторювати двічі на тиждень.

Нерафінована олія калінджі холодного віджиму можна зберігати не більше півроку в оригінальній тарі, далеко від сонячного світла і високих температур. Не забудьте провести тест на чутливість до препарату перед застосуванням.

Кажуть, сама Нефертіті використовувала масло чорного кмину для обличчя, тіла і волосся. Чудово, що й сучасні жінки можуть осягнути секрети давніх красунь. А які натуральні засоби по догляду за собою стали незамінними для вас, дорогі читачки?