Застосування масла ши в косметології і не тільки


Струнка темношкіра красуня з кошиком на голові впевнено крокує на тлі африканського пейзажу. Без такої символічною картинки не обходиться жоден ролик, що зображає красу спекотної Африки. А хто-небудь замислювався, що знаходиться в нелегких ємностях, які так спритно несуть на своїх головках ці жінки? Як правило - аж ніяк не повітря, а плоди дерева ши.

Зміст

  • Чому воно по-справжньому жіноче
  • Чим цінне масло ши
  • Особливості застосування
  • Універсальність африканського масла

З них після довгої і кропіткої процесу витягується дорогоцінний масло ши. Цей екзотичний продукт - справжній подарунок природи і праці мешканок сонячного материка.


Чому воно по-справжньому жіноче

Все дуже просто. Африканське масло з плодів тропічного дерева традиційно виготовляється жінками для жінок.

Дерево, на якому визрівають маленькі «авокадо» з пахучою м'якоттю і кісточкою всередині саме по собі дуже цікаво. Це високе (до 20 м), пишне рослина має густу темно-зелену крону і цвіте коричневими квітами з чудовим ароматом. Схоже за формою з нашим дубом. У нього настільки міцна кора, що їй не страшні навіть моторошні пожежі, які вирують в саванах.

Сильне дерево надійно оберігає свої маленькі коричневі плоди (це так по-жіночому!) І являє собою приклад справжнього «патріотизму». Спроби розширити ареал зростання цінного жіромаслічного рослини не дали результатів. Воно живе тільки в лісистій савані між Нігерією та Сенегалом.

У рідній Африці у дерева багато назв. Одне з них - каріте, тому масло ши часто іменується і як масло каріте.

Однак повернемося до жіночої теми. Збір дозрілих плодів, всі сільськогосподарські роботи, тяжкий процес виробництва масла здійснюється тільки жінками. Жінки і продають плоди своєї праці. Значну частину виробленого продукту африканські домогосподарки залишають для домашнього застосування, решту реалізують на ринку.

Наскільки важкий процес виготовлення масла, можна судити хоча б за кількома епізодами:

  • Щоб насіння ши не проросли їх виварюють, а потім смажать. Смажать безперервно 4 дні. Щоб отримати 1 кг продукту, треба спалити 10 кг дров.
  • Масло виробляється з серцевини плода. Після вилучення з шкірки її смажать 24 години, а потім дроблять руками за допомогою каменю.
  • Подрібнену коричневу масу трохи розводять водою і інтенсивно вимішують. 3-4 жінки змінюючи один одного (щоб процес був безперервним) протягом декількох годин, місять її руками.
  • Отриману суміш довго промивають, отримуючи чисту піну, яку потім варять багато годин. З верхнього шару відвару цієї піни і народжується справжнє масло ши.

Кустарно вироблене масло особливо цінно, але існують технології отримання каріте і в умовах промислового виробництва. Тому останнім часом на світовий ринок все більше надходить не натуральний рукотворний продукт.


Основними покупцями є США, Франція, Великобританія, країни Скандинавії. Часто масло ши використовується як замінник масла какао, але найчастіше його купують косметичні компанії.

Чим цінне масло ши

Першим європейцем, покуштувати «жіночий» подарунок з Африки, був, звичайно, чоловік. Шотландський мандрівник Мунго Парк гідно оцінив приємний смак продукту, його тонкий горіховий аромат, чистий кремовий колір, ніжну консистенцію зразок топленого масла. Відзначив і його здатність зберігатися без солі протягом року.

І сьогодні цінний природний матеріал використовується в харчовій промисловості, але основне застосування масло ши отримало в косметології. Хімічний склад його є справжньою «аптекою» для допомоги шкірі.

Майже на 80% масло складається з тригліцеридів, речовин, які багаторазово підсилюють бар'єрні здатності шкіри. 17% - неомиляемие жири. Це відмінні регенератори і стимулятори вироблення колагену в шкірної тканини. Крім цього, вони грають роль природного щита від шкідливих УФ-променів.

Виходячи зі складу, проявляються і основні косметологічні властивості масла каріте:

  • Природний захист від шкідливих зовнішніх впливів середовища;
  • Інтенсивне зволоження;
  • Активізація регенеруючих процесів шкіри;
  • Харчування, насичення необхідними вітамінами;
  • Попередження старіння шкіри;
  • Ліквідація подразнення і сухості;
  • Підвищення пружності, тонусу шкірних покривів.

Незважаючи на свою маслянисту структуру добре вбирається і не залишає жирних слідів. Тому масло ши для обличчя застосовується жінками часто й охоче. Після його впливу шкіра швидко перетворюється, стає гладкою і приємною на дотик.

Особливості застосування

«Переборщити», вірніше «Опішне» з вживанням масла каріте неможливо. Шкіра вбере в себе таку кількість цілющого продукту, яке їй необхідно. Протипоказань для застосування практично немає. Його застосовують навіть при масажі новонароджених немовлят.

Єдиним застереженням до застосування може бути індивідуальна непереносимість латексу. У складі масла виявлений натуральний латекс, який у деяких людей може викликати алергічну реакцію.

Стикаючись з людським тілом, щільна воскообразная субстанція перетворюється в рідкий маслечко. Але для того, щоб використання було комфортніше, можна розтопити щільні шматочки ши при t 40-50о на водяній бані.

Дуже допомагає каріте привести в порядок обвітрені руки і губи, пом'якшити ділянки з загрубілі і сухою шкірою (ліктів, ступень). Воно відмінно поєднується з ефірними маслами, що робить його застосування більш ефективним і приємним.


Корисна маска для обличчя з олією ши може бути приготована для шкіри будь-якого типу. Але особливо гарна процедура для сухої і млявою шкіри. Для її харчування, пом'якшення і тонізації підійде такий рецепт:

  • 2 столові ложки товченої м'якоті банана;
  • 1 чайна ложка олії зародків пшениці (або жожоба);
  • По 1 чайній ложці олії ши і меду (обидва продукти попередньо розтопити).

Добре перемішати всі компоненти. Якщо буде надто густа консистенція, можна розвести її яєчним жовтком. На попередньо очищену шкіру нанести маску і потримати не менше 20 хвилин. Потім змити теплою водою.

Універсальність африканського масла

Чудодійний масло ши дуже люблять на його батьківщині. В Африці ніжний продукт застосовують в їжу, лікують їм шкірні захворювання, хвороби суглобів. Темношкірі дами зберігають з його допомогою пружність шкіри, надовго залишаючись моложавих.

У країнах Європи та Америки давно оцінили властивості масла каріте та активно застосовують його різних цілях. Відмінну репутацію заслужив цей масляний продукт у справі ліквідації розтяжок на шкірі. Якщо почати мазати проблемні ділянки відразу після появи негарних рубців, то велика ймовірність їх повного зникнення.

Успішно застосовується масло ши і для волосся. Воно чудово живить шкіру голови і покращує кровообіг у ній. При цьому зміцнюються волосяні фолікули, волосся стає міцнішим і здоровішим.

Дуже раді спілкуванню з маслом з Африки будуть сухе волосся. Якщо хоча б 1 раз на тиждень регулярно робити для них маску з каріте, вони стануть слухняними, гладкими, блискучими. Потрібно промаслити пасма, добре просочуючи кінчики волосків, а потім покрити голову целофановою плівкою і утеплити рушником. Тримати таку маску можна довго, навіть залишити на ніч. Змивати звичайним способом.


В основний продукт додають реп'яхову або лляне масло, різні ефірні масла для посилення ефекту. Тут багато що залежить від індивідуальних особливостей шевелюри. Підбирайте свій склад засоби для волосся на основі ши.

У вашого малюка з'явилися попрілості? Змастіть їх чистим маслом ши. Вкусив комар, і з'явилося подразнення на шкірі? Помастіть його маслом ши і свербіж швидко пройде.

Обвітрилися губи? Немає кращого пом'якшує кошти, ніж ши. Захотіли створити для себе крем за власним ексклюзивним рецептом? Основа готова - масло ши.

Сфера діяльності масла багатогранна. Воно готове прийти на допомогу всім, хто хоче відчути його цілющу силу. Не будемо відкладати знайомство, якщо воно ще не відбулося. Найцінніший косметичний продукт не розчарує вас.