Східний етикет або як їсти паличками для їжі


Проникнення азіатських гастрономічних тенденцій в традиційно європейську кухню не тільки внесло екзотику, а й призвело до необхідності дізнатися більше про культуру їжі Азії. Як ви самі бачите, сучасна людина повинна знати, як їсти паличками, тому їх використання в якості столового приладу є однією зі специфічних особливостей східної кухні. Але що ви про них знаєте?

Зміст

  • Історія виникнення паличок
  • Які бувають палички
  • Як користуватися паличками
  • Столовий етикет

Цікаві факти про паличках для їжі або чи знаєте ви, що


  • третина населення планети використовує для їжі цей прилад, третина їсть ложками і виделками і трохи більше третини - руками;
  • деякі азіатські корпорації практикують нововведення: замість європейського співбесіди для прийому на роботу майбутній співробітник повинен зібрати дрібний бісер з їх допомогою, демонструючи відмінну координацію рухів;
  • дитина, початківець їсти паличками, випереджає в розвитку своїх однолітків, які володіють ложками;
  • використання цього столового приладу для прийому їжі сприяє швидкій реабілітації людей після інсульту;
  • бажаючим схуднути відомі дієтологи радять повністю відмовитися від використання ложки з вилкою на користь паличок;
  • процес харчування з їх допомогою - не просто фізіологічний процес насичення організму, а повне філософського сенсу дійство і передача енергії;
  • вони завдають непоправної шкоди природі: на їх виготовлення щорічно йде близько 25 млн дерев;
  • ресторани і готелі Пекіна відмовляються від одноразових паличок через введення державою високого податку на їх продаж;
  • Японія удосконалила їх в дусі сучасності - тепер вони здатні світитися;

Але погодьтеся, не менш цікавить питання їхньої батьківщини і дати народження.

Історія виникнення паличок

Суперечка про точну дату зародження традиції вживати продукти в їжу паличками залишається відкритим. Втім, як і про прототип цього столового приладу. Є тільки припущення й гіпотези стверджують, що вони спочатку використовувалися для приготування їжі, а не для їжі.

Проблема полягає в недовговічності матеріалу, з якого вони були зроблені: стародавні дерев'яні палички не могли зберегтися і не дійшли до наших днів. Але є докази, що вже в XII в. до н.е. в Китаї знали, як правильно їсти паличками. Знайдені при розкопках древньої столиці могутнього китайської держави, бронзові роздільні палички тому свідчення.

Достеменно відомо, що первинне застосування їх було пов'язано з релігійними церемоніями і вказувало на багатство і знатність, і тільки до VIII-IX ст, отримавши широке поширення, вони увійшли в обов'язкову столову традицію.

Палички, будучи винайденими в Китаї, були пізніше, приблизно в II ст до н.е., запозичені Японією, де ними користувалися тільки імператор і аристократія. І вже у VIII ст. н.е. вони стають звичним атрибутом їдальнею церемонії. Перейняли традицію їсти паличками і жителі Кореї та В'єтнаму. У сучасному світі їх можна зустріти в будь-якій країні, в ресторанах східної кухні.

Які бувають палички

Чи відомо вам, що, поширившись по всій Південно-Східній Азії, цей використовуваний для їжі прилад істотно відрізняється в кожній державі? Давайте розглянемо найпоширеніші види з існуючих на сьогоднішній день.

Країна поширення

Китайські - куайцзи - Найпростіші у вжитку. Завдяки своїй довжині - близько 20-25 см - і товщині їх воліють новачки, справедливо вважаючи відносну легкість оволодіння мистецтвом ними користуватися.

Японські палички для їжі - хасі - Коротше своїх китайських родичів, їх довжина сягає 15 см, а кінці загострені. Для них існують спеціальні підставки - хасіокі, куди вони лягають тонкими кінцями. Хаси в японській культурі - щось більше, ніж просто столовий прилад, з ними пов'язані ритуали першого прикорму немовляти і святкування Нового року, весільна і чайна церемонії.

Корейські - чоккарак - Є найтоншими з трьох видів. Вони єдині з усіх виготовлені з металу.

Матеріал

Торкнувшись теми матеріалу, з якого виробляють використовувані для їжі палички, слід перерахувати дерево, пластик, кістка, метали.

Зроблені з пластмаси вони зручні у використанні: дешеві, їх легко очистити. Але їх не рекомендують використовувати при контакті з гарячими продуктами.

Палички з деревини також дешеві і зручні, але не практичні - вони швидко втрачають форму і вимагають обов'язкової дезінфекції, не кажучи вже про завдається збитки навколишньому середовищу.

Кістяні прилади, так само як і виконані в дорогоцінному металі, є скоріше атрибутом ритуальних церемоній або предметом розкоші. Пішли в минуле часи, коли імператори користувалися срібними паличками для визначення отрути в їжі. 

Металеві палички, раніше вони були з латуні, зараз - нержавіючої сталі, використовуються тільки в Кореї. У побуті вони, хоч і доцільні, довговічні і легкі в обслуговуванні, мають ряд недоліків - нагріваються і незручні через гладкої поверхні.

Форма

Вони можуть бути як з круглими, так і з квадратними, звуженими і загостреним кінцями. Вони бувають розділеними і з'єднаними. Дерев'яні і кістяні можуть мати різьблені прикраси.

Термін використання

Розрізняють призначені для тривалого використання палички і варібасі - одноразові.

Як користуватися паличками

У Китаї процес навчання використанню куайцзи починається дуже рано, тому вже до дворічного віку малюк знає, як правильно їсти китайськими паличками. Європейцям, осягають це мистецтво значно пізніше, не зайве буде знати про відмінність технік їжі куайцзи і японськими хасі.

Для правильного розташування китайських паличок необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • одну паличку товстим кінцем покладіть біля основи великого пальця;
  • її тонкий кінець розташуйте на нижній фаланзі середнього пальця;
  • зафіксуйте таке положення палички натисканням на неї великого пальця;
  • другу паличку розмістіть між великим пальцем і вказівним.

Японські хасі розташовуються трохи інакше:

  • стуліть кільце з великого і безіменного пальця, помістивши між ними одну паличку, відступивши від кінця на третину;
  • великий і вказівний пальці повинні утворити також кільце;
  • зафіксуйте це положення;
  • другу паличку покладіть паралельно першій, на невеликому віддаленні від неї, і притримуйте вказівним, середнім і кінчиком великого пальця.

Готово, залишилося потренуватися, і пам'ятайте: сильний зажим втомить пальці, а слабкий зажим може стати причиною незручної ситуації, коли вони просто випадуть з пальців.

Столовий етикет

Недостатньо знати, як правильно користуватися китайськими паличками, щоб виглядати культурно за столом в суспільстві східних людей. Культура їжі передбачає знання особливостей національного етикету. Ось кілька правил, які допоможуть уникнути незручних ситуацій:

  1. Куайцзи і хасі призначені для їжі, тому не слід ними стукати, щоб привернути увагу офіціанта або кого-небудь ще;
  2. Не вказуйте ними на щось;
  3. Чи не стискайте в кулаці - це загрозливий знак.
  4. Не передавайте ними їжу іншій сидить за столом людині.
  5. Чи не вишукуйте кращі шматочки; їду беріть зверху, заздалегідь доглянувши шматочок. Доторкнувшись до шматочка, ви вже повинні взяти саме його.
  6. Не намагайтеся наколювати на них їжу.
  7. Не облизувати кінці палички, вони необхідні тільки для того, щоб донести їжу до рота.

Закінчення трапези згідно з китайським етикету ознаменується покладеними поперек чаші куайцзи, спрямованим вліво, в той час як японський етикет вимагає покласти хасі на підставку або край тарілки.

Мистецтво їжі китайськими паличками нелегко, але погодьтеся: насолоджуватися атмосферою справжнього Сходу, куштуючи екзотичні делікатеси, і порушити це зачарування європейськими приладами ... Краще приділити деякий час практиці і повною мірою відчути себе східним людиною. Пробуйте і все вийде. Удачі!