Анемія при вагітності - чим небезпечний низький гемоглобін для здоров'я мами і малюка


Вагітність характеризується підвищеною витратою всіх поживних речовин. Так як в цей період організм жінки повинен підтримувати не тільки себе, а й давати будівельний матеріал для малюка. У внутрішньоутробному стані дитина росте як ніколи з величезною швидкістю.

Зміст

  • Що таке анемія?
  • Можливі ускладнення при вагітності вагітності
  • Як діагностувати анемію
  • Як підвищити рівня гемоглобіну?
  • Профілактика анемії
  • Залізодефіцитна анемія при вагітності

Анемія найчастіше захворювання жінок при вагітності. Воно зустрічається як самостійне, так і як ускладнення інших захворювань. Цей стан представляє ризик для здоров'я в першу чергу плода, але і материнський організм відчуває нестачу на собі.


Що таке анемія?

Анемія - це зниження рівня гемоглобіну і / або еритроцитів у периферичній крові.
Нормальний рівень гемоглобіну вважається від 120 г / л. Враховуючи, що плід вимагає у матері ресурси, кількість гемоглобіну у вагітних буде в межах від 110 г / л.

Виділяють кілька ступенів вираженості анемії:

  1. Легкий ступінь характеризується вмістом гемоглобіну в межах 109-90 г / л;
  2. При середньому ступені гемоглобін падає до цифр 89-70 г / л;
  3. Важка ступінь анемії характеризується падінням рівня гемоглобіну нижче 69 г / л.

Норма гемоглобіну при вагітності повинна розглядатися індивідуально з урахуванням триместру і наявністю супутніх захворювань.

Причини зниження гемоглобіну у вагітних

До третього триместру зростає об'єм циркулюючої крові. Таким чином, відбувається розбавлення, і гемоглобіну щодо обсягу стає менше. Тому до кінця вагітності кількість жінок з анемією зростає.

Якщо у жінки в початкових термінах рівень гемоглобіну нижче норми або коливається в нижніх межах норми, таких вагітних необхідно спостерігати і проводити профілактичне лікування.

Жінок, які страждають наступними станами, вносять у групу ризику по анемії:

  1. Вагітних з хронічними захворюваннями. Наприклад, гепатити, гастрити, виразкова хвороба шлунково-кишкового тракту, пієлонефрити, глистяні інвазії;
  2. При дієті з низьким споживанням м'яса, незбалансоване харчування (анарексія, вегетаріанство);
  3. Наявність захворювань згортання крові (тромбоцитопенія, коагулопатии);
  4. Жінки, у яких до вагітності спостерігалося зниження рівня гемоглобіну;
  5. Ускладнений акушерський анамнез (аборти, викидні, кровотечі);
  6. При багатоплідній вагітності;
  7. При гестозі другої половини вагітності;
  8. Вік вагітної до 18 і після 32 років.

Прояви анемії

Анемія може проходити без будь-яких симптомів і часто незначні зміни здоров'я майбутня мама списує на «цікаве» положення. Але в більш важких випадках прояви будуть яскраво виражені. Ознаки анемії при вагітності:

  1. Загальна слабкість, у тому числі і м'язова;
  2. Бліда забарвлення шкіри і слизових оболонок;
  3. Заїди в куточках губ;
  4. Зміна сприйняття смаку і запаху (пристрасті до раніше неприємним запахам);
  5. Може з'явитися прискорене серцебиття, болі за грудиною, задишка;


Можливі ускладнення вагітності при анемії

Ускладнення з боку плода зустрічаються досить часто, особливо якщо жінка страждала анемією ще до зачаття і не скоригувала цей стан.

Низький гемоглобін при вагітності на ранніх термінах може призвести до неправильної закладці плаценти. При анемії відбувається недорозвинення, низьке розташування або повне перекривання плацентою входу в матку. Всі ці зміни і стани можуть призвести до переривання вагітності, кровотечі, гіпоксії (кисневе голодування) і затримки розвитку плода.

У пологах жінки з низьким рівнем гемоглобіну частіше страждають слабкістю родових сил, що згодом призводить до гіпотонії (розслабленню м'яза) матки. Гіпотонія матки - грізне ускладнення післяпологового періоду, яке проявляється кровотечею. Новонароджений у матері з анемією з'являється на світ з низкою проблем.

Низька маса тіла і недорозвинення при народженні у дитини пов'язана з тим, що внутрішньоутробно малюк отримував недостатня кількість поживних речовин і кисню.

Діти народжуються з недорозвиненою і неадаптованій дихальною системою, відстають у розвитку від однолітків, як у фізичному, так і в інтелектуальному плані.

Як діагностувати анемію

Крім всіх клінічних проявів, у постановці діагнозу допоможе загальний аналіз крові. Лікар звертає увагу на такі показники:

  1. Кількість гемоглобіну, в нормі при вагітності 110-150 г / л;
  2. Рівень еритроцитів при анемії нижче 3.5 млн.
  3. Колірний показник оцінює рівень гемоглобіну в еритроциті (0,33-0,4);
  4. Сироваткове залізо визначається в біохімічному аналізі крові. Нижня межа норми 10 мкмоль / л.

У третьому триместрі вагітності може спостерігатися відносна анемія. Це означає, що гемоглобіну залишилося те ж кількість, але об'єм крові збільшився за рахунок плазми. У такому випадку діагноз допоможе поставити визначення рівня сироваткового заліза.

Як підвищити рівня гемоглобіну?

Вагітна з низьким рівнем гемоглобіну повинна спостерігатися у лікаря терапевта. При важких ступенях, відсутності поліпшення від застосування препаратів протягом 1.5 місяців або появі ускладнень показано спостереження лікарем гематологом.

Лікування навіть легкого ступеня цього захворювання за допомогою дієтотерапії рідко приносить позитивних ефектів. У кожному разі, рекомендований харчовий раціон повинен містити багато білка і заліза. Продукти, які має входити в дієту вагітної навіть з профілактичною метою:

  1. Яловича печінка містить найбільше заліза і білка;
  2. Риба і морепродукти;
  3. М'ясо телятини, яловичина;
  4. Крупи;
  5. Шпинат, листові салати.

Лікування за допомогою лікарських засобів складається з декількох ступенів. Першим етапом необхідно відновити цифри гемоглобіну до нормального рівня. Враховуючи запустевшие депо, потрібно відновити запас заліза. І в подальшому призначається підтримуюча терапія до кінця вагітності.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує наступну профілактику анемії при вагітності:

  1. Вагітні не залежно від рівня гемоглобіну отримують профілактичну дозу заліза та фолієву кислоту до терміну пологів;
  2. У разі виявлення зниження гемоглобіну, доза заліза збільшується вдвічі;
  3. Препарати призначаються в таблетках і тільки в особливо важких випадках призначають внутрішньовенні препарати і компоненти крові;

Аскорбінова кислота покращує всмоктуваність заліза. Але при вагітності даний вітамін необхідно застосовувати з великою обережністю і тільки після 37 тижнів. У всіх інших строках застосування «аскорбінки» може викликати загрозу переривання вагітності. Препарати для лікування анемії при вагітності: ферронат, Ферлатум, Фефол, Ферретаб, Тотема.

Профілактика анемії

Залізодефіцитна анемія при вагітності може і не виникнути, якщо проводити правильну профілактику.

Жінка повинна вести здоровий спосіб життя, бувати більше на свіжому повітрі. Харчування має бути збалансовано за всіма мікроелементам і основним речовинам, містити м'ясо і свіжі овочі.

Вагітність обов'язково необхідно планувати. У разі виявлення анемії, пройдіть лікування. Важливо щоб нормальні показники крові зберігалися кілька місяців до зачаття, для заповнення депо. Всю вагітність доведеться приймати препарати заліза в профілактичній дозі.


Залізодефіцитна анемія - чому нам необхідно залізо

Залізо входить до складу одного з найважливіших білків - гемоглобіну, відповідального за транспортування повітря по кровоносних судинах. Незважаючи на те, що вміст заліза у людини відносно невелике, його недолік може обернутися серйозними проблемами.

В організм залізо потрапляє разом з їжею, проте отримує він лише невелику його частину. Так, наприклад, вагітна жінка, дотримуючись підходящої дієти, в день споживає близько 15 мг цієї речовини, але організму дістається лише невеликі 15% від цієї маси - усього 1-2 мг.

Зі збільшенням терміну вагітності, збільшується і споживання заліза організмом. Це відбувається через необхідність компенсувати великі втрати цього мікроелемента - він витрачається на розвиток плода. Самий пік припадає на 4 місяць терміну, саме в цей час відбувається костномозговое кровотворення плоду, що викликає підвищення маси крові у жінки. Це настільки важкий для організму процес, що йому не вистачає навіть природного посилення засвоєння заліза - до 4 мг на добу, практично в два рази більше, ніж норма.

Що відбувається з залізом в організмі

Залізо, як необхідний організму елемент, всмоктується під час травлення. Це відбувається в порожній кишці і в дванадцятипалій кишці. І не завжди цей процес протікає гладко. Все залежить від того, наскільки здоровий чоловік - всілякі хронічні захворювання кишечника та шлунка можуть значно утруднити засвоєння заліза.

Крім того, великий вплив має рівень вмісту цього мікроелемента в організмі.

Чимале вплив мають вживання під час їжі ліки, а також продукт, у складі якого ми споживаємо залізо і їжа, яка потрапляє всередину разом з ним.

Останні чинники насправді не настільки безневинні, як здається на перший погляд. Залізо - складний елемент, і в їжі може знаходитися в двох варіантах. Залежно від форми і змінюється рівень його засвоєння. Так, гемовое залізо, що входить до складу гемоглобіну, під час травлення втрачає білкові зв'язку і засвоюється внутрішньою оболонкою кішечніка.В Водночас негемове залізо, що існує поза білка, засвоюється набагато гірше.

Гемовое залізо важливо ще й тим, що саме цей вид перебуває в гемоглобіні. Воно присутнє в таких продуктах як риба і м'ясо - особливо печінку. Рівень його всмоктуваності становить 25%, в той час як засвоєння негемового заліза - від 1% до 15%, залежно від виду споживаного продукту.

При цій різниці засвоєння, негемове залізо складає значну частину харчового заліза. Крім того, слід пам'ятати про валентності заліза - двовалентне засвоюється краще, а тривалентне, відповідно, гірше.

Для підвищення всмоктуваності цього мікроелемента необхідно контролювати склад споживаної їжі, щоб стежити за тим, які продукти одночасно потрапляють в кишечник. Їх поєднання впливає на відсоток розчинення негемового заліза. Так, наприклад, величезне значення надає Вітамін С, який є істотних каталізатором для процесу всмоктування. Це відбувається через окислення елементів заліза і його трансформації з тривалентної форми в двовалентну.

З іншого боку, споживання у великій кількості продуктів, що містять мідь, цинк або марганець може призвести до ускладнення засвоєння організмом заліза. Справа в тому, що ці елементи надходять з кишечнику в організм за допомогою особливого білка-транспортера, який відповідає і за потрапляння заліза в початкову частину тонкої кишки. Таким чином, велика кількість цинку і міді створює занадто сильне навантаження на цей білок, ускладнюючи виконання його функції з транспортування заліза.

Схожим властивістю володіє і кальцій. Однак у цьому випадку слід бути надзвичайно обережним - під час вагітності не слід допускати брак цього елементу.

Кальцій - важливий ресурс для підданого великому навантаженні організму. Тому варто вдатися до, так би мовити, роздільному харчуванню і вживати кальцій після вживання заліза, переконавшись, що між прийомами їжі або вітамін пройшло більше 4 годин. На практиці це виражається набагато простіше - перед тим, як вжити продукти або ліки, що містять залізо, краще обійти стороною їжу, що має в складі кальцій: молочна їжа, сири і зелені овочі.

Під час вагітності слід пам'ятати про поділ продуктів на сприяють засвоєнню заліза і на утрудняють цей процес. До перших належать:

  • насамперед, м'ясо і риба. Вони мають у складі такі важливі білки як міоглобін і гемоглобін, а також життєво необхідні лізин, цистеїн і гістидин. Це амінокислоти, що сприяють всмоктуваності заліза;
  • кисломолочні продукти, такі як кефір, ряжанка, ацидолакт;
  • продукти, що містять вітамін С (до них входять необхідні для засвоєння кислоти (лимонна, оцтова), а саме - цитрусові, болгарський перець, сливи, яблука, груші, банани, буряк, морква, помідори, гарбуз, картопля і навіть квашену капусту. Ця їжа також важлива вмістом у ній необхідних простих вуглеводів, зокрема - фруктози.

У той же час негативний вплив роблять:

  • злакові, висівки, кукурудза;
  • бобові - в їх складі знаходиться фітинової кислота і її похідні - фосфати і фітати, що утрудняють засвоєння заліза, а також грубі харчові волокна;
  • чай, як чорний, так і зелений;
  • овочі із зеленим листям і шпинат - у ньому містяться поліфеноли і щавлева кислота;
  • продукти містять кальцій (молоко, як тверді, так і м'які сири, сир), а також яйця - в них входять складні білки Фосфопротеіни;
  • двонатрієва етилендіамінтетраоцтової кислоти, використовується в консервованих продуктах як консервант.

Що призводить до залізодефіцитної анемії

Як ми вже говорили, анемія - це захворювання, при якому в крові знижений рівень гемоглобіну. Окремий випадок хвороби - залізодефіцитна анемія - настає через брак необхідного для синтезу білка заліза.

Найбільше схильності до розвитку даного захворювання мають жінки, які страждають на хронічний тонзиліт, вадами серця, цукровим діабетом, гастритом, ревматизм і ін., А також жінки, які мають рясні менструальні виділення.


Крім того, в зоні ризику знаходяться часто беременеющіе жінки, вже відчувають нестачу заліза при попередніх виношування дитини, вагітні в ранньому віці і вагітні на тлі годування груддю. Передумовами до розвитку анемії можуть стати знижений рівень гемоглобіну в першому триместрі (нижче 120 г / л), сильний токсикоз на ранньому терміні, загрози викидня і перенесені в цей час вірусні захворювання, а також багатоплідна вагітність і багатоводдя.

Захворювання також може дати про себе знати через малий споживання м'яса, - тому особливо обережними слід бути строгим вегетаріанкам - і як ускладнення після перенесених пієлонефриту, вірусного гепатиту та дизентерії.

Як лікувати залізодефіцитну анемію

Процес лікування займає тривалий час і здійснюється за рахунок прийому препаратів, що містять двовалентне залізо. Однак якщо не прискорити одужання, то точно полегшити очікування його настання можна за допомогою простої, але неймовірно корисною дієти.

У першу чергу в раціон необхідно включити білки, сприятливо діють на синтез гемоглобіну - їх має бути близько 130 г на добу (можна трохи більше), причому близько 90 г має припадати на тваринні білки.

При цьому слід враховувати, що анемія часто викликає відкладення зайвих жирів в клітинах кісткового мозку і печінки. Тому варто зменшити споживання жирів (не більш 80 г), і, навпаки, збільшити прийом в їжу продуктів, що допомагають нормалізації обміну холестерину і ліпіду в організмі. Це сир, вівсянка і гречана крупа, олія, нежирне м'ясо і риба.

Зрозуміло, обов'язковими є продукти, що містять залізо і вітаміни груп C і B, зокрема, B12 - насамперед це печінка і мізки (виключно яловичі), саме м'ясо яловичини, риба, висівки, пшоно. Необхідно також споживання таких мікроелементів як кобальт, мідь і марганець, а також вищевказаних продуктів, що сприяють високій всмоктуваності заліза.

Що є при анемії - правильна дієта

Незважаючи на те, що при анемії природно відсутність апетиту, необхідно дотримуватися чіткого графіка харчування, виходячи з наступного розпорядку:

  • два сніданки з перервою в два-три години. Страви, складові перший завтра, повинні бути щільніше і ситніше, у другій сніданок рекомендується легка, приготована на пару риба або свіжі овочі;
  • обід, обов'язково включає в себе суп або курячий бульйон, другу страву і фрукти;
  • легкий полуденок (кисіль, свіжі фрукти, чай з сухарями);
  • вечеря, що включає в себе кілька страв (сирні, овочеві та м'ясні);
  • склянку кефіру або ряжанки перед сном.

При цьому не варто панікувати і обмежувати себе у всьому - принципових обмежень у харчуванні при залізодефіцитній анемії немає. З раціону варто виключити тільки те, що протипоказано всім вагітним жінкам - полуницю, малину, кава і какао, шоколад і морепродукти. При цьому хліб, як і прості вуглеводи, до таких продуктів не відносяться. Навпаки, він може бути корисний в розумних дозах - як чорний, так і білий, але не більше 200 г на добу.

Не варто й прислухатися до теорії про руйнування заліза під час термічної обробки м'ясних продуктів. Прихильники цієї думки закликають вживати печінку, серце, нирки і інші частини м'ясних страв в сирому вигляді. Цього ні в якому разі не слід робити. В не пройшли термічну обробку продуктах можуть міститися бактерії і паразити - а це пряма дорога до інфекційних та кишкових захворювань, що може бути дуже небезпечно для вагітної жінки.

Таким чином, головне правило, якого необхідно дотримуватися - у всьому слід знати міру. Наприклад, не варто їсти тільки м'ясо, як головне джерело заліза, тому як користі від цього абсолютно не буде, і можна лише нашкодити здоров'ю. Не треба й намагатися ліквідувати дефіцит заліза тільки через дієту - для цього доведеться збільшити кількість споживаної їжі в кілька разів, тому відсоток всмоктуваного елемента завжди залишається незмінним. Тому найправильніший спосіб - це поєднання грамотного харчування з прийомом призначених спеціалістом лікарських препаратів.

Спектр залізовмісних медикаментів дуже великий, тому намагатися підібрати їх для себе самостійно може бути небезпечно - обов'язково потрібно довірити це лікареві.


//
Ідеальним варіантом, зрозуміло, є попередження анемії. При плануванні вагітності слід мати її на увазі в кожному разі, не кажучи вже про ті випадки, коли жінка потрапляє хоча б під один фактор групи ризику. Як до вагітності, так і під час, необхідно зробити біохімічний аналіз крові на такий важливий показник як сироваткове залізо - це дасть повну картину за змістом елемента в організмі.

Крім того, не зайвим буде і періодична перевірка загального аналізу крові на рівень гемоглобіну та еритроцитів. Це допоможе тримати ситуацію під контролем і не допустити можливого розвитку цього серйозного захворювання.