Готуємо капучино в домашніх умовах


Не так вже й багато у нашому житті задоволень, які б були справжніми, корисними і доступними. До них можна сміливо віднести чудовий кави капучино. Скільки насолоди доставляє випита чашка смачного кавового напою! Для того щоб випробувати ці прекрасні моменти зовсім необов'язково відправлятися в кафе, цілком можливо приготувати якісний капучіно в домашніх умовах.

Зміст

  • Походження смачного напою
  • Як приготувати справжній капучино
  • Чи не зашкодить капучино фігурі?

Походження смачного напою


Загальноприйнятою вважається версія про італійське походження капучино. Його назва співзвучна з ім'ям італійського чернечого ордену капуцинів. Ці монахи були великими любителями кави з молоком, яке старанно збивали в піну, перш ніж з'єднати з кавою. Пінна шапочка в кавовій чашці нагадувала обов'язковий атрибут чернечого шати - капюшон.

Але є й інша версія, англійська. Якось раз в одній з відомих кав'ярень Туманного Альбіону працівник випадково пересмажиться кавові зерна. Напій з них вийшов не дуже смачним. Щоб приховати сліди "злочину" він додав в приготований кави більше молока, цукру і сухих вершків. Господар закладу спробував «свіжовинайдені» напій і залишився задоволений результатом.

Солодка новинка припала до смаку тим любителям кави, які воліли м'який смак напою, без характерної кавовій гіркоти. Сьогодні і в Італії, і в Англії, і в будь-якій країні світу кави капучино - одне з найулюбленіших ласощів. Повітряний, ароматний, ніжний, смачний і корисний!

Як приготувати справжній капучино

У будь-якій пристойній кав'ярні вам приготують смачний капучино. У кожному закладі свої рецепти, секрети, способи оформлення. На пінному куполі в чашці можна малювати. Існують спеціальні трафарети, але вищим пілотажем вважається вміння бармена швидко намалювати на пінці властивий тільки даному закладу малюнок. Малюють зазвичай порошком какао або меленою корицею.


Але ви вирішили провести вечір на улюбленому дивані і зробити капучино в домашніх умовах. Що для цього потрібно:

  • Якісний кави в зернах або меленої (залежно від способу приготування);
  • Свіже молоко;
  • Цукор;
  • Велика чашка з товстими стінками (керамічна або порцелянова);
  • Кофемашина з капучинатором плюс пітчер (невеликий металевий глечик для збивання молока).

Тепер розглянемо рецепт капучино в класичному варіанті. Головним інгредієнтом пінного напою є хороший еспресо. Його нам вміло приготує кавоварка. Головне - завантажити її відмінними кавовими зернами. Дуже добре для цієї мети підійде спеціальний мікс з декількох сортів арабіки з невеликим додаванням робусти (приблизно 10%). Зараз у продажу багато готових сумішей, призначених спеціально для кавових апаратів.

Наповнимо пітчер на 1/3 об'єму свіжим молоком (можна вершками). За допомогою капучинатора зіб'ємо щільну молочну пінку. Такий пристрій є практично у кожної гарної кавомашини.

Носик капучинатора занурюється в молоко, але не стосується дна. Сильний струмінь гарячої водяної пари в лічені секунди перетворить молоко в повітряну пінку. Для цього потрібна деяка вправність, але премудрість невелика. Після 2-3 приготувань (і прибирання молочних бризок з кухонних меблів) ви навчитеся робити пінку акуратно і без проблем.

У велику порцелянову чашку з товстими стінками вже налитий солодкий міцний еспрессо. Поверх нього ложечкою викладаємо збите молоко. Виходить чудовий білий купол. Його можна залишити в первозданному вигляді. Можна присипати трохи какао-порошком або корицею. Або, не відстаючи від умілих баристів, намалювати що-небудь своє, надавши неповторний вигляд власним кулінарному твору.

Для приготування 1 порції капучіно в кавомашині досить порції еспресо з 8 гр кави (приблизно 40 мл) і 50 мл молока.

Ви ще не купили кавоварку? Нічого страшного. У вас є можливість придбати більш сучасний апарат в майбутньому. Позбавляти себе вечора на дивані з чашкою кавового напою не доведеться.

Можна приготувати капучіно в домашніх умовах і іншим способом. Наприклад, замінити еспресо розчинною кавою або приготувати напій у турці і процідити його. Молоко збити віночком, міксером або в френч-пресі. Тільки воно обов'язково повинно бути підігрітим. Потім з'єднати кави з молоком (не перемішується!), Трохи почекати поки молочна пінка проникне в каві, і приступати до приємної процедури поглинання свого шедевра.

Чи не зашкодить капучино фігурі?

Подібні питання часто виникають у жінок, що стежать за своєю талією. Їх цілком можна зрозуміти. Адже калорійність у капучино немаленька: солодкий кава, та ще молочна пінка на додачу. Без цукру чашка напою принесе 100-105 кКал, а з цукром і всі 200. Його поживність і користь безсумнівна.

Про смак говорити не будемо, щоб не спокушати худнуть дам. Він чудовий! Відмовитися від чашечки запропонованого хорошого капучино, означає приректи на смерть кілька нервових клітин. Ви обов'язково будете жалкувати про згаяний задоволенні. Може не варто позбавляти себе радості?

Хоча невелика альтернатива все-таки є. Замість капучино з щільною молочною піною випийте повітряного латте. Чим відрізняється капучино від латте? Якщо відповідати коротко - легкістю, пишністю, великим вмістом повітряних бульбашок.
У варіанті латте менш міцна кава заливається в збите молоко. Напій виходить розділеним на шари. Подається він не у великій чашці, а у високому прозорому келиху.

Є різниця в пропорціях. Для приготування капучино на 1-2 частини еспрессо береться 1 частина молока, у для латте на 3 частини молока припадає 1 частина кави. Піна у капучино щільна, з дрібних повітряних бульбашок, вона довго не осідає. У латте пінка «крупнопузирьковая», легка і швидко осідає. Напій латте теж надзвичайно смачний і красивий.

Який би капучино або латте ви собі не приготували вдома, він зігріє вас, додасть життєвих сил. І зимовий вечір за вікном не буде темним і безрадісним. Адже ваші долоні і душу зігріває чашка чудового напою!