Заварний крем - рецепт для наполеона, медовика і еклерів


Хто з нас у дитинстві не любив еклери або хрусткі вафельні трубочки з заварним кремом, а мамин «Наполеон» здавався найсмачнішим ласощами не свете, і вже звичайно, хто не примудрявся, поки ніхто не бачить, спробувати смачний білковий крем з торта у вигляді трояндочок і завитків. Смак всіх цих ласощів з дитинства для нас створив і зберіг заварний крем, рецепт якого не змінюється вже багато років.

Зміст

  • Класичний заварний крем
  • Олійно-заварний крем
  • Карамельний заварний крем
  • Шоколадний заварний крем для ласунів
  • Рецепт заварного крему без яєць
  • Білковий рецепт крему

Всім нам знайомий традиційний рецепт заварного крему, який ми використовуємо при приготуванні еклерів, «Наполеона» та інших тортів. Але, виявляється, існує значно більше варіантів заварного крему.


Давайте рахувати:

  • класичний заварний крем для тортів, еклерів, тістечок і т.д .;
  • олійно-заварний крем;
  • карамельний заварний крем;
  • шоколадний заварний крем;
  • заварний крем без яєць;
  • білковий заварний крем.

А якщо враховувати, що у кожного з цих рецептів, є по кілька варіантів приготування (адже кожна господиня в будь-який рецепт додає щось своє), то в результаті ми отримаємо більше 10 різних рецептів заварного крему.
Але давайте розбиратися з усіма різновидами кремів по черзі.

Класичний заварний крем, рецепт відомий багатьом

Необхідні інгредієнти:

  1. Молоко тепле - 500 мілілітрів.
  2. Цукор - 200 грам.
  3. Охолоджені жовтки - 4 штуки.
  4. Борошно просіяна - 50 грам.
  5. 1 грам ваніліну.

Приготування крему:

Молоко закип'ятити на повільному вогні. Окремо збити жовтки з цукром, ваніліном і борошном. Постійно помішуючи жовтки влити в них тепле молоко після чого поставити нашу желточно-молочну суміш на середній вогонь і довести до кипіння. Щоб зробити крем погуще, необхідно проварити його (зменшивши вогонь) хвилин 5 або 10 до загустіння, після чого крем остудити і все. Класичний заварний крем готовий!

Олійно-заварний крем - варіант класичного рецепту

За рахунок додавання в нього вершкового масла, цей крем виходить більш пишним, краще тримає форму і підійде не тільки для тортів, тістечок і булочок як начинку, але і для фігурного оформлення тортів.

Необхідні інгредієнти:

  1. Молоко тепле - 2 склянки.
  2. Цукор - 300 грам.
  3. Охолоджених жовтка - 4 штуки.
  4. Борошно просіяна - 3 ст. ложки.
  5. 1,5-2 пачки (по 200 г) масла вершкового.
  6. 1 грама ваніліну.
  7. 20 г лікеру або коньяку.

Приготування крему:

На розігрітій сковорідці обсмажити борошно до золотистого кольору (робити це треба постійно помішуючи борошно, вогонь робіть мінімальним). Окремо збийте жовтки з цукром, ваніліном і остигнула борошном. Слідкуйте, щоб не залишилося грудочок, для цього борошно краще вводити поступово, по ложці.

Молоко закип'ятити і поступово, невеликими порціями, ввести в желточно-молочну суміш. Все добре перемішати. Нагріти крем на слабкому вогні до закипання, після чого остудити. Для досягнення однорідності крему, його можна коротко збити блендером або міксером. В окремій ємності збити розм'якшене вершкове масло в пишну масу. Потім невеликими порціями додавати заварний крем до масла, і постійно гарненько перемішуючи, отримуємо олійно-заварний суміш. Додаємо лікер або коньяк і все ще раз перемішуємо.

Карамельний заварний крем

Необхідні інгредієнти:

  1. Молоко тепле - 200 мілілітрів;
  2. Борошно просіяна - 3 ст. ложки;
  3. Цукор - 1 слоловая ложка;
  4. Згущене молоко варене - 1 банка (200 грам);
  5. Вершки жирність 35% (для збивання) або м'якого вершкового масла - 200 грам;
  6. 1 грам ваніліну.

Приготування:

Молоко змішати з цукром в каструльці, додати борошно і гарненько збити віночком, щоб не було грудочок. Поставити молочну суміш на плиту на мінімальний вогонь і, регулярно помішуючи, варимо до загустіння. Знімаємо отриманий загуслий крем з вогню і додаємо варене згущене молоко. Все ретельно перемішуємо до стану однорідності після чого даємо суміші охолонути.

Поки крем остигає, вершки або розм'якшене вершкове масло збиваємо в пишну масу.
Невеликими порціями (в 3-4 підходи) додаємо заварний крем у збите масло або вершки, кожен раз добре перемішуючи. Карамельний заварний крем готовий!

Шоколадний заварний крем для ласунів

Необхідні інгредієнти:

  1. Молоко тепле - 250 мілілітрів;
  2. Охолоджені жовтки - 2 штуки;
  3. Борошно просіяна - 1 ст. ложка;
  4. Крохмаль картопляний - 1 ст. ложка;
  5. Половина плитки шоколаду, краще чорного гіркого (50 г);
  6. Какао - 3 ст. ложки;
  7. 150 грам цукру;
  8. 100 грам м'якого вершкового масла.

Приготування:

Молоко із шоколадом помістити в каструлю і поставити на плиту грітися, так щоб весь шоколад розтанув. Окремо збити жовтки і цукор в густу піну, додати борошно і крохмаль, все добре перемішати. В отриману суміш жовтків і борошна влити шоколадне молоко тонкою цівкою, постійно помішуючи. Все добре перемішати, поставити на плиту і на мінімальному вогні регулярно помішуючи довести крем до потрібної густоти.

Охолодити до кімнатної температури і змішати зі збитим вершковим маслом (як вказувалося в попередніх рецептах).

Рецепт заварного крему без яєць

Необхідні інгредієнти:

  1. Молоко тепле - 500 мл + 160 мл.
  2. 2 склянки цукру.
  3. Борошно просіяна - 6 ложок.
  4. Розм'якшене вершкове масло - 1 пачка - 200 г.
  5. 1 грам ваніліну.

Приготування:

Більшу частину молока змішаємо з цукром і поставимо на повільний вогонь для закипання.
Частину молока змішаємо з борошном і гарненько зіб'ємо міксером або блендером для отримання однорідної суміші без грудочок. Коли молоко з цукром закипить, влити його потихеньку в суміш борошна і молока, гарненько все перемішуючи.

Отриману суміш поставити на плиту і на середньому вогні варити до стану загустіння, регулярно помішуючи. В кінці додати в крем ванілін. Коли крем уваритися до потрібної консистенції, прибрати його з вогню і остудити. Остиглий крем змішати з збитим в пухку масу вершковим маслом. Заварний крем без яєць готовий!

Білковий крем

Це окремий вид ласощів - той самий крем, який так люблять діти з'їдати в першу чергу з поверхні будь-якого торта. Білковий заварний крем підходить як для прикраси тортів, так і для використання його у вигляді начинки.

Необхідні інгредієнти:

  1. Цукор - 200 грам.
  2. Вода - половина склянки.
  3. Білки - 4 штуки.
  4. Лимонна кислота - 0,5 чайної ложки.

Приготування:

Цукор і лимонну кислоту залити водою і варити на повільному вогні до утворення перших ознак закипання. Після чого трохи збільшити вогонь і варити до «проби на м'який кулька» (близько 40-45 хвилин). «Проба на м'який кулька» - невелика кількість сиропу влити в миску з холодною водою. Якщо з остиглого сиропу можна в руці скачати кульку, значить сироп готовий.

Залишити сироп трохи охолонути. Поки сироп охолоджується, холодні білки збити в пишну, стійку піну (щоб білки краще збивалися, а піна була більш стійкою, додайте в білки трохи солі). Не перестаючи збивати білки, потроху вливайте в них цукровий сироп (гарячий, але не киплячий) і збивайте ще хвилин 10-15. Білковий заварний крем готовий! Крем повинен вийде пишний і дуже добре тримати форму.

Ось ми сьогодні з вами і навчилися готувати шість різних варіантів заварного крему. Але завжди є місця для вашої фантазії і творчого натхнення. Так що творіть і експериментуйте.
Успіхів вам у створенні кулінарних і кондитерських шедеврів! І приємного апетиту!