Зелений чай користь і шкода найдавнішого напою


На сакраментальне питання «Пити чи не пити зелений чай?» У кожного з нас є своя відповідь. Для одних - зелений чай справжні ліки, для інших - даремний, що не смачний напій - лише данина моді. Користь і шкода зеленого чаю з'ясовуються з моменту його появи в Древньому Китаї. Тривають ці суперечки і донині. Давайте спробуємо остаточно розібратися.

Зміст

  • Склад зеленого чаю
  • Правила заварювання зеленого чаю
  • Чим корисний зелений чай
  • Якої шкоди може принести зелений чай

Зелений чай - один з найбільш популярних і улюблених напоїв у світі. З тих самих пір, коли древній китаєць вперше залив окропом листки чайного куща камелії, минули сотні років. Любов до зеленого чаю, переступивши через Велику китайську стіну, розійшлася по всьому світу. Сьогодні мільйони людей п'ють його в колосальних обсягах. Зелений чай застосовується у фармацевтиці, медицині, косметології. Тому так важливо знати: чого більше - користі чи шкоди таїться в цьому напої?


Склад зеленого чаю

Чайна рослина має дивовижну властивість. Воно здатне поглинати з грунту і синтезувати різноманітні і корисні для людини речовини. Хімічний склад свіжого чайного листа і чаїнки, приготовленої з нього, далеко неоднаковий. У сухому чайному листі він набагато складніше і різноманітніше.

Давайте ненадовго поринемо в точну науку хімію і спробуємо поговорити про користь і шкоду зеленого чаю на її поважному рівні. Обговоримо компоненти чайного листа та їх вплив на людський організм.

Мабуть, основними компонентами чайного настою є дубильні речовини. Серед них виділимо танін. Саме він надає зеленому чаю його чудовий смак.

Чудова палітра ефірних масел, що входить до складу чаю, створює неповторний для кожного сорту букет ароматів. Від ефірних масел залежить якість чаїв.

Одним з найпривабливіших компонентів зеленого чаю є підбадьорливий алкалоїд кофеїн, ще його називають теїн. Він міститься і в каві. Але чайний кофеїн працює не як кавовий. Дія його м'якше, він дбайливіше впливає на серцево-судинну і нервову системи. Кофеїн чаю володіє важливою властивістю: він не накопичується в організмі. Тому ймовірність отруєння ним практично виключена. Хоча в зеленому чаї кофеїну міститься більше, ніж у каві.

Кофеїн, ефірні олії, дубильні речовини зеленого чаю, діючи спільно, сприяють зменшенню ризику виникнення пухлин, перешкоджають мутацій клітин і активним окислювальним процесам. А значить працюють на збереження нашого здоров'я.

Це здається неймовірним, але за своєю поживністю зелений чай не поступається бобовим культурам! Це пов'язано з вмістом в ньому білкових речовин. Особливо багаті білковими сполуками японські чаї.

Чи не обділила природа зелений чай і корисними амінокислотами. Найважливіша функція яких - нормалізація обмінних процесів. Амінокислоти сприяють відновленню виснаженої нервової системи. Образно кажучи - відновлює ті самі нервові клітини, які не відновлюються. Інша важлива властивість чайних амінокислот - зниження артеріального тиску, але тут є нюанси. Для того, щоб вони працювали, чай потрібно пити не надто гарячим.

Вітамінів в зеленому чаї теж предостатньо. За вмістом вітаміну Р він перевершує апельсини і лимони. Вітамін Р підсилює дію вітаміну С, який теж є в чаї. І, виступаючи єдиним фронтом, Р + С серйозно підвищують опірність простудним захворюванням, знімають напругу і втому.

Багатий зелений чайок вітамінами групи В, РР, провітамін А чи каротином (хай живуть здорові волосся!). Відомий борець з процесами старіння нашого організму, заслужений антиоксидант вітамін Е також знайшов своє місце в хімічному складі чайного напою. Є в зеленому чаї магній, марганець, натрій, калій, фтор, йод, мідь. Навіть золото! Але в сухому чаї їх не знайти, ці елементи переходять в чайний розчин тільки при заварюванні.

Існує в чаї і ще одна невелика група хімічних компонентів. Це смолисті речовини. До кінця їх роль поки не вивчена, але цілком очевидно, що вони виступають як носії чайного аромату. А в ще більшому ступені - як його фіксатори.

Залишається загадкою виняткова здатність чаю при заварюванні виділяти в настій тільки корисні речовини, а непотрібні залишати в НЕ розчиненому вигляді. Чай, приготований за всіма правилами з якісного заварювального матеріалу являє собою унікальну концентрацію найцінніших дієтичних, лікарських і смакових речовин.

Правила заварювання зеленого чаю

Щоб отримати по-справжньому якісний і корисний напій, потрібно обов'язково знати як правильно заварювати зелений чай. Існують класичні правила заварювання, дотримуючись яких, всі властивості зеленого чаю розкриються для вас.

Згадаймо їх поетапно:

  • візьмемо теплий, сухий чайник (глиняний, фарфоровий, скляний);
  • насипати заварку з розрахунку 1,5 - 2 чайних ложки на 200 мл води;
  • якщо для заварки використовується листовий чай - ложка наповнюється з верхом, якщо ламаний - без верху;
  • чайник наповнюється водою не до самого верху, потрібно завжди залишати хоча б один сантиметр;
  • НЕ заварюйте зелений чай окропом, вода повинна бути не більше 70 - 80 градусів;
  • особливо вишукані зелені чаї краще заварювати водою ще меншою температури, але довше;
  • після заварювання накрити чайник серветкою, закривши носик чайника - так ми збережемо аромат напою, не дозволимо випаруватися летючим ефірним оліям;
  • чекаємо від 3 до 7 хвилин і розливаємо по чашках божественний напій!

Зелені чаї витримують не одну заварку, тому не поспішайте закінчувати церемонію. Заварювання чаю - це творчий процес, і смак чайного напою обов'язково залежить від людини, яка його заварює. Якщо чай приготований з любов'ю до чаю, зі знанням тонкощів процесу і повагою до вас, то користь зеленого чаю багаторазово зросте.

Чим корисний зелений чай

Якщо згадати «хімічну» складову зеленого чаю, яку ми розглянули, то корисні властивості зеленого чаю не викличуть сумнівів. Але є і ще дещо ...

Зелений чай - це хороший помічник у боротьбі за струнку фігуру. Він запобігає появі хвороб, пов'язаних з порушенням обміну речовин в організмі. Міститься в чаї танін активізує роботу шлунково-кишкового тракту і полегшує процес травлення. Запивайте жирну їжу зеленим чаєм, і ви уникнете відчуття тяжкості в шлунку.

Пектини зеленого чаю здатні розщеплювати жири. Вони не відкладуться на вашій талії і на стінках кровоносних судин. Знизиться рівень «поганого» холестерину в крові, а, отже, ризик розвитку атеросклерозу.

Зелений чай допоможе при отруєнні, він здатний перемагати навіть кишкові інфекції. Завдяки адсорбуючої здібності, чайний настій виводить з організму шкідливі речовини. Сечогінну дію чаю чистить від токсинів і шкідливих солей нирки. Ймовірність утворення каменів у нирках і сечовому міхурі знижується.

Нас всюди переслідують шкідливі фактори. Це радіація, сонячне випромінювання, вплив телевізорів, телефонів, екологія, погана спадковість ...
Так от, за даними останніх досліджень, при регулярному вживанні чаю ризик виникнення раку грудей у ​​жінок знижується на 90%, а інших онкологічних захворювань на 60%!

Зелений чай допомагає думати. Тому що він розширює судини головного мозку, покращує його кровопостачання і живлення киснем. Цей процес істотно знизить ризик виникнення інфарктів та інсультів.

Існує й естетична сторона чайної церемонії. У цьому зеленому чаї проявляються «чотири чайних коштовності»: ніжність і три «свіжості» - кольори, аромату, смаку. Абсолютно всі плюси впливу на організм людини зеленого чаю не перелічити! Вони не всі вивчені. Чай діє на нас комплексно. Благотворно впливає на дихальну, серцево-судинну системи, підвищує працездатність і життєвий тонус.

Якої шкоди може принести зелений чай

Але в кожній, навіть великій бочці меду, є своя ложка дьогтю. Користь і шкода зеленого чаю важко зіставити. У цьому порівнянні з великою перевагою перемагає користь. Але давайте, все-таки, обговоримо і ложку дьогтю.

Підбадьорливий кофеїн, який допомагає нам у боротьбі з втомою і млявістю, може проявити підступність. Його збуджуючі якості здатні позбавити вас сну, зробити дратівливим, частішим серцевий ритм. Організм може звикнути до кофеїну і вам потрібно буде дедалі більше і більше. У всьому треба знати міру, навіть у чаюванні.

Міцний зелений чай небажано пити при гастриті, виразковій хворобі шлунка, щоб не спровокувати подразнення слизових оболонок і біль. Небажаний він і для людей, які мають камені в нирках, а так само страждають на ревматоїдний артрит.

Китайська мудрість говорить: «перестояв чай ​​подібний отрути!». Якщо зелений чай постояв у завареному вигляді, то він стає особливо небезпечним для хворих на подагру, глаукомою і гіпертонією. У такому настої збільшується вміст кофеїну і пуринових сполук. Пийте свіжозаварений чай!

Ще ряд порад, який допоможе уникнути шкоди від чаювання:

  • не пийте зелений чай на порожній шлунок;
  • не пийте зелений чай безпосередньо перед їжею, це знизить смакові відчуття їжі;
  • не пийте його і відразу після їжі, щоб не сповільнювати роботу органів травлення;
  • не пийте дуже гарячий чай;
  • не пийте холодний чай;
  • не пийте дуже міцний чай;
  • НЕ заварюйте чай занадто довго, щоб не знизити його якість;
  • не запивати чаєм ліки!

Зелений чай вважається прекрасним ліками для підтримки здоров'я. Приймайте його правильно. Природою в чайному листі створена справжня лабораторія здоров'я. Складні хімічні процеси йдуть і в свіжому чайному листі, і в кожній чаїнки, що лежить серед тисяч інших на полиці вашої кухні. Його склад змінюється безперервно аж до першого ковтка чайного настою.

Нехай кожна чашка цього чарівного напою працює на благо. Ми з вдячністю пам'ятаємо невідомого китайця, вперше залив окропом чайний лист. Але не він, не інші стародавні навіть не здогадувалися про ті великі властивості зеленого чаю, які сьогодні знаємо ми. А скільки ще відкриттів попереду!

Нікітіна Ольга спеціально для ladymadonna.ru