Як варити компот з сухофруктів секрети смачного і корисного напою


У зимовий час, коли частина фруктів пропадає з прилавків магазинів і вартість інших підвищується в рази, а втомлений організм потребує вітамінів, поповнити їх запас допоможуть сухофрукти. Можна вживати їх в «сирому» вигляді, додавати в каші, десерти і навіть другі страви. Однак найбільш улюбленим способом приготування сушених дарів природи є компоти. Існує маса рецептів смачних напоїв, розглянемо деякі з них.

Зміст

  • Класичний компот із сухофруктів
  • Рецепт компоту з сухофруктів без цукру
  • Рецепт з курагою
  • Поради та нюанси
  • Запитували? Відповідаємо!



Класичний компот із сухофруктів

Курага, чорнослив, груші, яблука - напевно, найвідоміший компот із сухофруктів, рецепт приготування і смак якого знайомі кожному ще з меню дитячого саду.

Інгредієнти:

  • 50 грамів кураги;
  • 200 грамів яблук;
  • 100 грамів чорносливу;
  • 50 грамів груші;
  • 2 грами кислоти лимонної;
  • пісок цукровий.

Перш ніж варити компот, всі сухофрукти необхідно замочити в трохи теплій кип'яченій воді на 15-20 хвилин. Поки фрукти відмокають, поставити на вогонь каструлю з водою. Дана кількість інгредієнтів розраховане на 3 л води. Її необхідно закип'ятити і поступово наповнювати сушеними фруктами: спочатку закласти яблука і груші - вони більш жорсткі і вимагають більш тривалої теплової обробки. Через півгодини покласти решту фрукти, лимонну кислоту, за смаком цукровий пісок і варити ще півгодини на слабкому вогні.


Рецепт компоту з сухофруктів без цукру

Наступний рецепт - варіант «з кислинкою» для стежать за своєю фігурою і дотримуються здорового харчування людей. Цей компот не містить цукру, а легку солодкість отримує, завдяки що входять до його складу компонентів.

Інгредієнти:

  • курага;
  • банани сушені;
  • айва.

У глибоку каструлю закласти всі необхідні фрукти (у рівних долях). Обсяг компонентів не повинен перевищувати половини обсягу ємності.

Залити вміст окропом і варити компот з сухофруктів на мінімальному вогні близько 20 хвилин.

Рецепт з курагою

Цей рецепт напою передбачає мінімальну кількість інгредієнтів, а готовий компот виходить дуже красивого янтарно-жовтого кольору, що не може не порадувати в холодну пору року.

Інгредієнти:

  • 300 грамів кураги;
  • ½ склянки цукрового піску.

У каструлю залити 1 літр води, довести до кипіння, додати цукровий пісок і дочекатися повного його розчинення. Поки вариться сироп, є час підготувати сушені абрикоси: промити їх кілька разів у теплій воді, перебрати, видалити зайві гілочки і кісточки.

Очищену курагу опустити в киплячий сироп і варити в ньому компот із сухофруктів 5-7 хвилин.

Поради та нюанси

Основне питання, яке виникає в процесі приготування: скільки необхідно варити компот з сухофруктів, щоб і ягоди розм'якшилися і віддали весь смак, і корисні речовини не загубилися при термічному впливі. Досвідчені кухарі радять наступний рецепт цього напою.

Сухофрукти з вечора перебрати, промити і замочити в трохи теплій кип'яченій воді. Рідина дозволить розм'якшити надто сухі фрукти, а невисока температура не дасть розм'якнути іншим. На ранок каструлю з компотом поставити на вогонь, довести до кипіння і відразу вимкнути (варити компот з сухофруктів не слід!). Настояти напій протягом декількох годин. Такий спосіб дасть можливість зберегти до 60% всіх вітамінів, що містяться в сухофруктах.

Загальні рекомендації, як правильно приготувати компот з сухофруктів:

  • Каструлю з готовим гарячим узваром рекомендується обернути в що-небудь тепле (можна скористатися рушником або ковдрою) і залишити на кілька годин. Це допоможе напою увібрати в себе всі смаки фруктів, зробивши його більш яскравим і насиченим.
  • Цукровий пісок допоможе замінити мед. Але розчиняти його слід у вже готовому, не надто гарячому напої. Це допоможе зберегти всю користь меду.
  • Варити компот із сухофруктів необхідно з закритою кришкою, так як при зіткненні з повітрям в процесі випаровування напій втрачає корисні речовини.

Вибирайте свій рецепт приготування смачного і корисного компоту з сухофруктів, готуйте його правильно. Балуйте себе і своїх близьких смачним напоєм, приносячи максимум користі і задоволення!

Запитували? Відповідаємо!

Чим корисний компот із сухофруктів?

Компот із сухофруктів корисний речовинами, що містяться в тих ягодах, з яких він приготований. Відповідно, різні компоненти напою надають різний вплив.

Так, курага багата провітаміном А, а також корисними цукрами і рекомендована при серцевих захворюваннях.

Чорнослив - насичений вітамінами групи B і баластними речовинами і показаний до застосування при захворюваннях травного тракту, серця, нирок.

Ізюм - незамінне джерело вітаміну Р. Славиться своїм заспокійливим впливом, а також користю для нервової системи, серця і легенів.

Яблука - просто джерело вітамінів, необхідних людині: А, В1, В2, С, РР. Крім того, вони багаті клітковиною, також як і груша. Остання шанована ще й за те, що сприяє виведенню важких речовин і токсинів.

Як зберігати сухофрукти в домашніх умовах?

Це питання дуже важливе, оскільки від зберігання цих продуктів залежить результат їх подальшого приготування. Так що в шафі, де лежать сухофрукти, не повинно бути сторонніх сильно пахнуть продуктів. Вологість повинна бути мінімальною (для її зменшення можна використовувати мішечок з сіллю, яка вбере в себе зайву вологу).

Крім того, фрукти повинні поміщатися в відповідну тару:

  • для кураги, родзинок, чорносливу підійдуть металеві або скляні банки з щільно закриваються кришками;
  • для груш і яблук - полотняні мішки;
  • для екзотичних фруктів типу інжиру і фініків - паперові пакети.

Як варити компот з сухофруктів в мультиварки?

Перебрані і промиті сухофрукти (приблизно 400 грамів) закласти в чашу мультиварки (як правильно вибрати мультиварку можна почитати тут), залити водою до відмітки максимум, додавши при бажанні цукру і вибравши програму «Гасіння», чекати близько 50 хвилин готовності напою.

Чи можна компот із сухофруктів при вагітності?

Не тільки можна, але навіть потрібно! Адже містяться в компоті вітаміни і корисні речовини так необхідні майбутній матусі, всі сили організму якої кинуті на вирощування здорового плоду. Крім того, вживання цього напою сприяє нормалізації обмінних процесів, виведенню холестерину і токсичних речовин.

А пектин, у великих кількостях міститься в сухофруктах, допоможе роботі кишечника і всієї травної системи, що також важливо в цей період життя жінки.