Як варити креветки вчимося правильно вибирати і готувати


Креветки - це відомий і корисний морепродукт, джерело мінералів, вітамінів і найціннішого білка, в креветочним м'ясі міститься йод і незамінні омега-3 кислоти. Крім того, це ніжне ласощі і низькокалорійний смачний делікатес. Але щоб зберегти всю користь і смак дарів моря, потрібно знати, як варити креветки правильно. Ми підготували для вас кілька порад та рекомендації, як вибирати, готувати і красиво подати креветки до столу.

Зміст

  • Як вибирати креветки
  • Як варити свіжозаморожені і варено-морожені креветки
  • Рецепти приготування креветок
  • Корисні поради
  • Відео-рецепти з креветками


Як вибирати креветки

Існує більше двох тисяч видів креветок, що підрозділяються на дві основні категорії: холоднокровні, що мешкають в північних водах, і теплокровні, що видобуваються з теплих морів і океанів. Холоднокровна особина дрібніше, але більш корисна і живильна для людини. Теплокровні креветки великі, тигрові і королівські, вони смачні і ситні.

На прилавках магазинів вони представлені в замороженому, охолодженому і свіжому вигляді, а також варено-замороженому, бувають очищеними, або в панцирі. Все це креветочні різноманіття має проходити обов'язковий контроль якості і вимагаєте дотримання особливих режимів зберігання і транспортування, що виконується не завжди. Тому, необхідно знати правила вибору і намагатися дотримуватися їх на практиці:

  1. Читаємо реквізити фірми-виробника, тут повинні бути зазначені дані, максимально інформують покупця про постачальника і самої продукції, адреси, телефони, електронна та фактична пошта.
  2. Якісні креветки з однієї партії повинні бути однакового розміру, з рівною і гладкою поверхнею, однорідного кольору, без додаткових вкраплень і домішок, а їх хвости зазвичай сильно підігнуті під тіло.
  3. Старі креветки легко впізнати - їх м'ясо жовтуватого відтінку, панцир і лапки сухі, на них видно чорні точки і темні цятки.
  4. Розігнутий хвостик говорить про те, що ракоподібне загинуло до заморозки, такі краще обходити стороною.
  5. Неоднорідні грудочки снігу і непрозорий лід в упаковці свідчать про декілька циклах розморожування продукту, що абсолютно не прийнятне.
  6. Сухі білі плями на тілі говорять про те, що креветки були переморожено.
  7. Чорні голови присутні у хворих креветок, від них потрібно відразу позбуватися. А ось креветок із зеленими головами лякатися не варто - це ознака харчування організмів особливим видом планктону і водоростей, а коричневі - це вагітні самки.
  8. Креветки сіро-бурого кольору найкращі, їх піддали шокового заморожування ще в свіжому вигляді, вони дуже корисні і шалено смачні.
  9. Якщо купуєте свіжі морепродукти, пам'ятайте, вони повинні бути пружними і приємно пахнути морем.
  10. Купуючи товар на вагу, зверніть увагу на те, щоб вони легко відокремлювалися, а кірка льоду була тонкою, прозорою і світлою.


Як варити свіжозаморожені і варено-морожені креветки

Отже, океанське ласощі вже у нас на кухні, залишилося постаратися їх грамотно приготувати, щоб зберегти всю корисність і поживність.

Найпростіший спосіб приготування вишуканої закуски - варіння. Розглянемо, як відварити креветки, залежно від того, в якому вигляді вони потрапили до вас на кухню.

Свіжі креветки

Свіжі креветки найсмачніші, їх варять невелика кількість часу. Крупним атлантичним особинам потрібно 2, 3 хвилини, а тигровим і королівським 5 - 10. Постійно контролюйте ступінь готовності - головне не переварити, в цьому випадку їх м'ясо ставати жорстким і втрачає смак.

Свіжозаморожені

Свіжозаморожені креветки правильно варити так: размораживаем продукт поступово, спочатку в холодильнику, а потім при кімнатній температурі, не варто опускати їх в гарячу воду, або відправляти в мікрохвильову піч, це вб'є все цінне. Далі опускаємо їх в киплячу підсолену воду, після повторного закипання варимо 8-10 хвилин, далі залишаємо в окропі на 10-15 хвилин, що додасть їм соковитості.

Багато додають у воду спеції, петрушку, кріп, лавровий лист і кмин, а також цукор і сіль за смаком, можна трохи чорного перцю горошком. Готові ракоподібні оранжевого кольору, при приготуванні вони спливають наверх. М'ясо переварених морських мешканців жорстке і несмачне. Подаючи блюдо з креветок, поливайте їх утворився ароматним відваром, або соком лимона. В пароварці вони готуються за 4-5 хвилин, в них зберігаються всі вітаміни і корисні речовини.

Варено-морожені креветки

Питання про те, скільки варити креветки, вже зазнали попередньої термічної обробки, а потім заморожені, є дискусійним. Адже, по суті, вони вже приготовлені і вимагають мінімальної доопрацювання.

Одні тільки обдають розморожені варені креветки окропом, інші доводять до кипіння і відразу знімають з вогню. А треті повторно відварюють їх кілька хвилин (від 2 до 5 хвилин) в підсоленій воді. Тут кожна господиня обирає спосіб, орієнтуючись на свої смакові відчуття, переваги та досвід.


А так звані, коктейльні креветки, великі красиві особини в панцирі, вже готові до вживання, їх просто розморожують при кімнатній температурі і промивають прохолодною чистою водою.

Рецепти приготування креветок

З питанням, як правильно варити заморожені креветки, ми розібралися, але є й інші рецепти приготування, адже з них можна створити прості ситні страви або легкі гострі закуски, а можна створити вишуканий шедевр, який порадує домочадців і здивує гостей.

Тигрові креветки з соєвим соусом

Разморозьте кілограм тигрових особин в панцирі, розігрійте сковорідку, налийте в неї трохи оливкового масла, всипте креветки. Смажте їх на повільному вогні, іноді помішуючи, протягом п'яти хвилин. Додайте три зубчики подрібненого часнику, влийте трохи соєвого соусу і додайте сік лимона, млоїте ще хвилину, дві.

Подавайте відразу після готування, виклавши на велике блюдо, прикрасивши дольками лимона і полив соком. Чудова закуска до пива.

Креветочний шашличок

Цей шашлик стане справжньою прикрасою святкового столу і дуже корисний для здоров'я. Маринад на один кілограм королівських креветок: беремо по три ложки оливкової олії, білого сухого вина, лимонного соку і краплю соусу «Табаско», додаємо дрібку солі, дрібно нарубану зелень і часник.

У глибокій мисці маринуємо, креветки шість годин, потім сушимо їх на паперовому рушнику. Далі смажимо їх на грилі або вугіллі вісім-десять хвилин, часто перевертаючи. Подаємо зі свіжим салатом на шпажках, смачно, красиво і ситно.

Мексиканський плов з креветками

Взяти 150 грам Довгозернистий рису і обсмажити його на маслі в глибокій сковороді. Додати 400 мілілітрів води, спеції і 2-3 великих порізаних скибочками помідора, довести суміш до кипіння і варити 10 хвилин на повільному вогні. Потім додати 350 грам очищених креветок і 200 грам цукіні, порізаного кубиками, 100 грам кукурудзи і порізані кільцями оливки.

Гасіть всю суміш до повної готовності рису, перед подачею посипте блюдо зеленню і тертим сиром «Чеддер». Плов подається в гарячому вигляді. Смачного!

Корисні поради

  • якщо правильно варити заморожені креветки, з одного кілограма неочищеного продукту вийде півкіло, а після очищення всього двісті або триста грам готового креветочного м'яса;
  • в мікрохвильовці при розморожуванні креветки втрачають всі свої корисні речовини, для збереження максимально можливої ​​користі, відтавання продукту виробляєте поступово, при кімнатній температурі;
  • креветки - це швидкопсувний продукт, з'їдайте його відразу після приготування;
  • про те, скільки потрібно варити креветки, вам підкаже їх розмір, чим більше креветка, тим довше її потрібно піддавати термічній обробці, і навпаки;
  • щоб панцир швидко відокремився від тіла, опустіть їх після варіння на пару хвилин в крижану воду, проблем з чищенням не буде. А якщо ви зібралися чистити креветки до варіння, робіть це в полуразмороженном вигляді, що значно полегшить процес;
  • на замітку господині: не забувайте видаляти у великих особин темну кишкову вену, щоб вона не зіпсувала їх чудовий смак;
  • не поспішайте позбуватися від панцирів - це найцінніше сировину для соусів і відмінна основа для бульйону з морепродуктів.

Підбірка відео-рецептів