Як заварювати Пуер відповідно з китайськими традиціями


У Китаї Пуер є особливо шанованим і, напевно, найулюбленішим чаєм. В останні роки наші співвітчизники теж перейнялися інтересом і пристрастилися до своєрідного напою. І це чудово, тому що найдавніший чай - справжній ключ до східної мудрості і довголіття. Як заварювати Пуер, якими властивостями він володіє, і які ще секрети зберігає найдавніший китайський напій?

Зміст

  • Як правильно заварювати чай Пуер
  • Розбираємося в сортах - Шу і Шен Пуер
  • Корисні властивості Пуер

Як правильно заварювати чай Пуер


Китайський чай Пуер буває розсипних (байховим) і пресованим. За китайською класифікації цей чай вважається чорним. Наш традиційний чорний чай в Китаї називають червоним. Раз він чорний, будемо заварювати по-нашому. Але тут є нюанси, давайте докладніше зупинимося на тому, як правильно заварювати чай Пуер, щоб він розкрив всі свої китайські секрети.

Почнемо з підготовки до процесу. Для заварювання підійде будь чайник (Не прес!), Але особливо хороший цей китайський чай приготований в глиняному посуді. Врахуйте, в цьому випадку вам потрібно мати окремий чайник для заварки Пуер. У цього чаю своєрідний землистий аромат і глиняні стінки обов'язково увберуть його запах. Зате пористість глини дасть можливість кисню проникнути в чайний настій, зробити чай смачніше і корисніше.

Обполощемо чайник окропом, зігріємо його. Якщо заварюємо розсипний чай, то процес традиційний: 1 чайна ложка заварки на 200 мл води, заливаємо водою температури 90 - 95 градусів. Наполягаємо 4 - 5 хвилин. Наливаємо і п'ємо. Залежно від якості чаю можемо повторити це ритуал 3 - 5 разів. А от як заварювати чай пуер пресований - трохи уточнимо:

  • кладемо в прогрітий чайник шматочок пресованого Пуер (приблизно 1 кв. см на 300 мл);
  • заливаємо його окропом на 1/3 об'єму чайника;
  • чекаємо кілька хвилин поки шматочок Пуер НЕ раскиснет і не розвалиться;
  • потім доливаємо чайник гарячою водою, але не до краю чайника;
  • обов'язково залишаємо повітряний простір між кришечкою чайника і чайним настоєм (приблизно 1 см);
  • можна накрити чайник серветкою, щоб зберегти аромат чаю.

Якщо заварюється Пуер хорошої якості, то друга заварка буває насиченим і міцніше першою.

Розбираємося в сортах - Шу і Шен Пуер

Існує два типи чаю Пуер - Шу і Шен Пуер. Виробляються вони з однакового чайної сировини, ростуть в одних регіонах, але за кольором, смаком, ароматом істотно відрізняються один від одного. Справа тут в різній технології виробництва. Якщо торкатися цієї теми дуже коротко, то можна сказати, що Шу - це чорний, зрілий чай, а Шен - ближче до зеленого і процес його дозрівання триває до моменту заварки.

За смаком чайного настою ці види чаю теж будуть відрізнятися один від одного. Шу має заварку темно-коричневого кольору, це м'який напій з «землистим» присмаком. Має горіхові нотки в смаку, в деяких сортах присутня «карамельність», відтінки шоколаду. Шен - світліше за кольором, але терпче на смак. Йому властива легка кислинка і солодкувате післясмак. Це найдавніший чай з більш, ніж 700-річною історією.

Зустрічається і білий Пуер. Вибагливий вишукування його смаку здатні оцінити лише справжні цінителі рідкісних сортів, для постійного вживання ми б його не рекомендували. Для заварювання Шен Пуер температура води повинна бути трохи нижче, не бажано допускати, щоб чай «перестояв» щоб уникнути гіркоти.

Корисні властивості Пуер

Про унікальні цілющі властивості цього чаю можна оповідати дуже довго. Обмежимося конкретним списком 10-ти його основних і найважливіших достоїнств.

  1. Виводить отрути і токсини з організму людини. Знімає похмільний синдром.
  2. Знижує рівень цукру в крові.
  3. Регулює роботу жовчного міхура і покращує обмін речовин в організмі.
  4. Знижує рівень «поганого» холестерину в крові.
  5. Сприяє запобіганню появи онкологічних проблем.
  6. Знижує артеріальний тиск, підвищує еластичність судин.
  7. Відмінно бадьорить, підвищує працездатність, хоча кофеїну в ньому мало.
  8. Його можна пити навіть людям з виразкою шлунка, у чаю майже лужне середовище.
  9. Має яскраві бактерицидні властивості.
  10. Здатний розщеплювати жири. Активно сприяє схудненню. Для того, щоб знайти стрункість фігури, досить випивати 3 - 4 чашки пуеру щодня.

Пуер - це чай-легенда. Назву свою він отримав від назви села в провінції Юннань, де була винайдена технологія його отримання. Це чай, який виробляється не з листочків чайного куща, а з грубих листя диких чайного дерев. У цього китайського чаю свої особливі відносини з часом. Якщо для інших чаїв час - ворог, для Пуер воно друг. Чим старше чай, тим він кращий! Як хороший коньяк. При правильному зберіганні Пуер лежить в підземних сховищах до 50 років, знаходячи з кожним роком нові цілющі властивості і смакові відтінки. Ціна такого чаю порівнянна з ціною золота.

Але золото не принесе стільки користі, скільки це може зробити стародавній китайський напій. Деякі види на його батьківщині оголошені національним надбанням, їх вивезення з країни заборонений. Сьогодні в Китаї стало модним вкладати гроші не фінанси, а в чай. Адже ціна на Пуер зростає швидше, ніж відсотки за вкладом у банку. Чи не тут криються успіхи китайської економіки? І був час, коли плитки цього чаю в Піднебесній використовували замість грошей.

Пуер-чай наповнює життєвою силою. Він шляхетний. Він здатний підбадьорити, зігріти, подарувати спокій. Але це можна відчути лише тоді, коли перед вами якісний, заварений за всіма правилами і традиціями Його Пишність Пуер!