Китайський чай Молочний улун - властивості, правила заварювання і кілька слів про користь і шкоду


Вже не віриться, що в недалекому минулому в чайниках росіян заварювався головним чином чорний чай, вирощений в горах Кавказу або заморський «зі слоном». Деякі гурмани додавали в улюблений напій трави, лимончик, ягоди, а деякі пили його по-англійськи з молоком.


І мало хто знав, що китайці вже багато століть вживають «молочний улун», який зовсім не має молочної складової. Втім, не завжди. І це «не завжди» можна зустріти на наших полицях все частіше, а справжній улун все рідше ...
Втім, поговоримо про це прекрасному ніжному чаї подробней, він цього заслуговує.


Зміст

  • Молочний - не означає з молоком
  • Чому улун називають червоним чаєм
  • Чим гарний улунський чай
  • Заварюємо правильно, щоб не втратити користь

Молочний - не означає з молоком

Все-таки в словосполученні молочний улун чільним словом є «улун», а другорядним «молочний». Але, раз воно привертає до себе пильну увагу, зупинимося на його «молочної» сутності.

Найпримітивнішим способом додання будь чаю привабливого молочно-карамельного запаху є ароматизація спеціальними хімічними препаратами. Їх прийнято називати «ароматизатор ідентичний натуральному». Цей прийом можна визначити тільки після заварювання. Якщо улун ароматизований штучним чином, то вже після першої заварки чудовий тонкий запах зникне.


Чи не ароматизований чай або ароматизований природним чином витримує кілька заварок і його дух не випаровується. Навіть багато разів «прополоскати» заварка зберігає характерний вершковий запах.

Самими що ні на є справжніми, не піддаються будь-якій обробці є улунскі чаї з острова Тайвань. Є такі сорти чайних кущів, листя яких мають природний від природи вершковий смак. Це надзвичайно смачні напої і коштують вони дуже дорого.

Є інший спосіб зробити улун молочним. Зібрані чайні листи перед скруткою пропарюють над киплячою молочною сироваткою. Вони вбирають натуральний запах і зберігають всі корисні властивості улуна.

Тільки не вірте, якщо хтось буде вам розповідати, що для отримання молочного чаю його кущі поливають молоком, оббризкують вершками та інше. Це заманює маркетинговий хід кшталт «живого» кави чи пива. Бюджетний варіант улуна молочного може бути або з натуральної ароматизацией, або з штучною.

Є у чаю й іншу назву «молочний оолонг». Практично це одне і те ж. «Оолонг» - європейський варіант виголошення китайського слова «у-лун», що в перекладі означає «Чорний дракон».

Чому улун називають червоним чаєм

Тепер зупинимося на значенні слова «улун». На смак і властивості чаю головним чином впливає спосіб його обробки. Чай улун, якщо він справжній, буває тільки цільнолистового. Він обов'язково проходить наступні етапи виготовлення:

  • В'ялення чайного листа;
  • Скручування;
  • Ферментація (процес окислення чайного соку в листі);
  • Сушка.

Смакові властивості визначає ступінь ферментації чайного сировини. В залежності від її ступеня чаї поділяються на:

  • Білі (Не ферментовані зовсім);
  • Зелені (слабо ферментовані, чайний сік трохи окислився, і листочки мають зелений колір);
  • Чорні (сильно ферментовані, ступінь окислення висока, чаїнки майже чорного кольору).

Решта видів чаїв знаходяться між зеленими і чорними і мають різні характеристики. Наш улун є підлозі ферментованим. Тобто від зеленого він уже пішов, а до чорного не дійшов. Ступінь ферментації становить приблизно 30-50%. Це можна наочно побачити, якщо розглянути розгорнулися після заварки чайні листи.

Край листочка матиме темний бурий колір, і на платівці помітні темні плями. Це ті ділянки, де пройшло окислення чайного соку. Виходить цікава картина: один лист є представником зеленого і чорного чаю одночасно. За рахунок таких хімічних парадоксів утворюється незвичайний приємний смак і цілющі властивості настою.

За європейською класифікацією улуни прийнято називати червоними чаями, хоча за кольором заварки вони, скоріше, зелені. У китайців вони називаються бірюзовими, що ближче до істинного їх зовнішності. До речі, звичні для нас чорні в Китаї називають червоними, а чорні у них - пуери.

Чим гарний улунський чай

За рахунок неординарної технології виготовлення чайний настій улуна володіє гостротою, пряністю чорного чаю і, одночасно, ароматом, свіжістю зеленого. Вишуканий смак хорошого улуна не сплутати ні з чим. Задоволення від такого чаювання незвичайне. Молочно-вершковий, м'який смак і довгий солодкувате післясмак зачаровує нових прихильників і дозволяє не втрачати старих.

Корисні властивості чаю молочний улун давно і добре відомі. У настої міститься більше 400 корисних речовин. Про його конкретної користі для здоров'я можна судити хоча б по цій таблиці:

Елементи, що містяться в чайному настої улуна Дія, яку вони надають
Велика кількість вітамінів і марганець Зміцнюють імунну та нервову системи організму людини
Поліфеноли Знижує ризик виникнення онкологічних захворювань
Вітамін Р Зміцнює стінки судин, сприяє їх еластичності, тим самим знімає спазми, болі, які з'являються з цієї причини, знижується ризик утворення тромбів, нормалізується тиск і поліпшується кровообіг
Антиоксиданти Уповільнюють процес старіння шкіри і утворення зморшок
Флавоноїди Речовини, що володіють антибактеріальними властивостями, завдяки їм зменшується ризик появи проблем з травною системою
Фтор Забезпечує здоров'я зубів
Вітамін А і катехіни Катехін - ворог мікробів, вітамін А цілюще діє на слизову оболонку, разом вони покращують стан порожнини рота, надають свіжість подиху
Катехіни і поліфеноли Прискорюють метаболізм, окислення жирів і теплообмін в організмі, спалюють вже відкладені жири і перешкоджають утворенню нових, отже, сприяють схудненню
Теїн - алкалоїд зразок кофеїну Знімає втому, підвищує тонус організму, бадьорить і сприяє поліпшенню розумової діяльності

Щоб отримати справжнє задоволення від чаювання і отримати справжню користь потрібно знати, як заварювати молочний улун правильно.

Заварюємо правильно, щоб не втратити користь

Ніяких секретів і премудростей немає. Головне - дотримуватися тимчасової і температурний режим. Не можна заливати чайний лист окропом. Температура води повинна бути приблизно 80-85о, тоді всі корисні речовини збережуться, і смаковий букет буде в наявності.

Заварюється молочний улун недовго, вже через 2-3 хвилини можна пити перший настій. Кожна наступна заварка буде мати нові відтінки смаку. А витримувати якісний улун може до 7 заварок, чаювання з таким чайком процес довгий, приємний і дуже корисний.

Краще використовувати фарфоровий, скляний або глиняний посуд. На кожні 200 мл води береться приблизно чайна ложка сухої заварки. Регулюйте фортеця по своєму смаку, головне, щоб задоволення від вживання чудового чаю було максимальним.

При заварюванні маленькі скорочення зелені грудочки розкриваються в цілісний чайний лист. Повністю «відкриття» відбувається лише після другої, а то і третьої заварки. Спостерігати за цим процесом - справжня релаксирующая процедура. Зірваний чайний лист повертається до життя у воді, щоб віддати свої цілющі якості вашому здоров'ю. Справжня чайна філософія ...

Користь від вживання молочного улуна величезна, а шкода може полягати тільки в непомірному його вживанні. Чайний настій - не вода і надмірне його вживання може негативно відбитися на стані здоров'я.

Що міститься в улун теїн не бажаний людям збудливим і страждаючим захворюваннями нервової системи. Гіпотонікам він може знизити артеріальний тиск, а поліфеноли посилять навантаження на печінку. Його не можна пити натщесерце людям з хворобами шлунка, тому що цей чай підвищує кислотність шлункового соку.

Просто треба пам'ятати про розумну міру (не більш 5-8 чашок на день) і все буде в порядку.

Назва молочного улуна по-китайськи: Най Сян Цзінь Сюань. Звучить як дзвін кришталевого дзвіночка! Цей дзвін здоров'я звучить для всіх нас, щоб ми, насолоджуючись чудовим напоєм, примножували свою красу і здоров'я.