Мастика для торта рецепт смачного прикраси для свята


Окрасою будь-якого свята завжди був, залишається і буде святковий торт. А, як відомо, він повинен бути не тільки смачним, але і красивим. Останнім часом особливою популярністю користується мастика для торта, якій його покривають, роблять фігурки, написи, а особливі майстрині навіть виліплюють цілі композиції.

Зміст

  • Що таке мастика?
  • Види мастики
  • Рецепти приготування мастики в домашніх умовах
  • Як фарбувати і зберігати готову мастику?

Що таке мастика?


Якщо ви вперше зіткнулися з поняттям мастики або побачили її вже на торті, то уявити, що це і як було зроблено, дуже важко. Мастика - це в'яжучий і клеїть їстівне речовина, однорідне за складом, яке створюється на виробництві або готується вручну. Правильно приготовлена ​​маса схожа за консистенцією на пластилін, з якого можна виліпити будь-які фігурки.

Найцікавіше, що всі деталі, виготовлені з цього матеріалу, не тільки красиві, але і їстівні, адже для приготування використовують лише продукти харчування і натуральні барвники. У тому випадку, якщо мастика для торта повністю не придалася, її можна зберігати в холодильнику протягом 3 місяців, але головне - перед тим, як покласти в морозилку, обернути масу харчовою плівкою або поліетиленом.

Види мастики

Мастику можна купити в магазині або зробити самостійно - все залежить від уподобань і бажань господарки. Але потрібно обов'язково знати, що існує кілька видів містичний маси, основа у них однакова - цукрова пудра або цукор, м'який зефір, а інші компоненти варіюються.

  • медова. Таку мастику для торта, як видно з назви, готують з меду, вона м'якша цукрової, тому з неї легко ліпити фігурки і деталі торта, адже вона ніколи не розсипається і не кришиться.
  • желатинова, яку також називають пастілаж. Її основа - желатин, саме завдяки йому маса швидко застигає, стає твердою і пружною. Це дозволяє робити складні дрібні деталі. Наприклад, пелюстки і тичинки квіток.
  • молочна. Це один з найпоширеніших видів мастики. Для приготування використовують згущене молоко. Найчастіше такою масою покривають основу, тобто сам торт, або виліплюють фігурки середніх розмірів.
  • марципанова. Ця мастика має дуже м'яку консистенцію, що дозволяє розгортати її тонким шаром у кілька міліметрів і покривати торти і пироги. Однак, пам'ятайте, що робити з неї фігури і написи неможливо, вона містить мигдальний горіх.
  • промислова. Особливості цієї мастики для торта - її не можна зробити в домашніх умовах, вона створюється тільки на виробництві. Вона універсальна і підійде як для обтягування, так і прикраси кондитерських виробів. За смаком і зовнішнім виглядом вона не відрізняється від домашньої.
  • квіткова. Цей вид - ідеальний варіант для «тонкої ювелірної» роботи, створення квітки з мастики. З квіткової маси можна вирізати пелюстки, листочки і т.д. Вони будуть виглядати природно і не втратять форму.

Рецепти приготування мастики в домашніх умовах

Який би вид мастики ви не вибрали, перед приготуванням потрібно взяти такі інструменти:

  • Качалку;
  • Дерев'яну дошку для розкочування або сухий і чистий стіл;
  • Лінійку;
  • Круглий ніж;
  • Цвітну стрічку;
  • Харчову плівку.

Продукти для різних видів мастик будуть відрізнятися, але ми розглянемо найпростіші і поширені

Мастика з зефіру

Для приготування знадобиться:

  • Цукрова пудра - скільки вбере маса;
  • Зефір (жувальний) - 200 гр .;
  • Вода - 2 ст.л.
  • Харчовий барвник для зміни кольору мастики.

Спочатку в глибоку тарілку кладеться зефір, додається вода (для додання масі кислинки її можна замінити лимонним соком), все це поміщається в мікрохвильовку на 40 секунд. Мастика для торту за рецептом виходить ніжною і пластичної. Коли зефір трохи розплавився, додається пудра, яка заздалегідь просівається.

Її потрібно додавати до тих пір, поки маса не стане схожа на пластилін, причому робити це поступово, щоб не засипати зайвого, інакше працювати з мастикою буде неможливо - вона стане грубою. Як тільки маса вийшла, її потрібно загорнути в харчову плівку і покласти в морозильник на 30-40 хвилин, а потім можна починати з нею працювати.

Досвідчені кондитери знають, що кожен вид мастики підходить для певних цілей. Але господині, захопившись мистецтвом, знаходять різні способи, як зробити мастику для торта в домашніх умовах. Найчастіше основні критерії - недорогі й доступні продукти, легкість приготування, універсальність і можливість пофарбувати масу після приготування.

Мастика зі згущеним молоком

Для такої мастики знадобляться наступні продукти:

  • Згущене молоко - 200 гр .;
  • Цукрова пудра - 160 гр .;
  • Сухе молоко - 150 гр .;
  • Коньяк - 1 ч.л. (Можна приготувати без нього);
  • Сік лимона - 2 ч.л.

Спочатку необхідно з'єднати сухе молоко і цукрову пудру, потім просіяти їх через сито і почати поступово виливати згущене молоко, додати коньяк і сік лимона. Як тільки маса придбала консистенцію пластиліну, її потрібно перекласти в харчову плівку і прибрати в морозилку.

Як фарбувати і зберігати мастику?

Фарбування мастики необхідно практично при кожному приготуванні. Перед тим, як зробити мастику для торта в домашніх умовах, потрібно подумати про квіти, які необхідні для прикраси. Краще додати барвники в процесі приготування, ніж в готову масу - колір буде рівніше.

Якщо все-таки фарбувати доводиться після приготування мастики, то спочатку з неї катається невелику кульку, в ньому робиться поглиблення, заливається кілька крапель фарби, потім розмішується до однорідності кольору і шматочок загортається в поліетилен.

Зберігати мастику і фігурки з неї можна не більше 3 місяців, причому деталі потрібно готувати хоча б за 2 тижні до свята, щоб вони встигли просохнути і тримали форму.

Прикрашати торт мастикою - це ціле мистецтво, яке приходить тільки з досвідом. Чим більше приготовлено тортів, тим акуратніше і цікавіше виходить наступна робота. Головне - бажання і терпіння, все обов'язково вийде!