Мате - зелене золото Південної Америки


Часто цей терпкий, трохи гіркуватий напій називають чаєм. Зовнішня схожість дійсно є, але це два різних напою. Мате готується з листя і пагонів Йєрба Мате вічнозеленої рослини, схожої на нашу вербу. Його рідними місцями є північна Аргентина, південна Бразилія і схід Парагваю. Корисні властивості напою відкриті дуже давно нащадками цивілізації інків - індіанцями кечуа і гуарані.

Зміст

  • Який він - справжній мате
  • Хто п'є незвичайний чай
  • Чим корисний мате
  • Як традиційно п'ють цей напій
  • Як правильно заварювати мате


Який він - справжній мате?

Справжній сухий розсипний мате має золотисто-зелений колір і складається обов'язково з трьох компонентів:

  • листочки (надають напою терпкість і красивий колір);
  • стеблинки (природний концентрат корисних речовин);
  • легка пил (її наявність є показником того, що мате висушений правильно, за традиціями стародавніх індійців, і всі його корисні властивості збережені).

Найголовнішим і унікальною властивістю мате є вміст у ньому алкалоїду під назвою матеін. Речовина це схоже з кофеїном, але більш ефективно і не викликає небажаних «кофеїнових» станів: тремтіння рук, прискореного серцебиття.

Дія матеіна націлене на підвищення здатності людини концентрувати увагу і чинити опір захворюванням. Матеін володіє можливістю створювати якийсь псіхомодулірующій ефект психологічної легкості.

Хто п'є незвичайний чай?

І все-таки нам звичніше чаеподобний напої, до яких відноситься південноамериканський мате, називати чаєм. Не будемо йти від традицій і познайомимося ближче з аудиторією, люблячої чай мате.

Побічних дій, властивих чаю і кави, у мате немає. П'ють його люди різного віку - від дітей до похилого довгожителів. Останнім часом напій стали використовувати як основний компонент в різних дієтах для схуднення. Виявилося, що це відмінний борець з целюлітом. Тому категорія прихильниць у зеленого помічника набуття стрункості постійно збільшується.

Треба відзначити, що корисні властивості чаю мате в питанні схуднення не обмежуються тільки вживанням напою. У справу вступають і «відходи» матепітія. Шрот, який залишається на дні у вигляді осаду, служить відмінним скрабом для тіла. У нього додають кілька крапель олії і масажують проблемні місця.

За що люблять?

Мате несе користь людям, провідний активний спосіб життя, жителям великих загазованих міст, пацієнтам клінік, відновлюють здоров'я після операції, знервованим і просто втомленим. Тому що це невтомний постачальник корисних натуральних вітамінів і мінералів, що зміцнюють організм, стимулюючих психосоматичний стан. Мате містить комплекси вітамінів А, С, Е, потужні натуральні антиоксиданти - поліфеноли.

Корисний напій діє активно і цілеспрямовано:

  • покращує пам'ять;
  • зміцнює імунітет;
  • підвищує концентрацію уваги;
  • знижує відчуття голоду;
  • знімає депресію і втому;
  • сприяє розщепленню їжі;
  •  після фізичних навантажень вимиває з організму молочну кислоту;
  • допомагає уникнути цинги.

Згідно з давньою легендою, чудовий натуральний чай дарований людям богами індіанців гуарані (богинею Місяця Ярі). Він повинен був «наповнити їх серця любов'ю, тіла енергією, а помисли - чистотою».

І багато інших стародавніх послання оповідають про те, що мате - це нагорода людям за доброту, гостинність і благородство. Він посланий, щоб людське життя стала легше і радісніше.


Має чай мате деякі протипоказання. Їх потрібно обов'язково врахувати, щоб не затьмарити задоволення від спілкування з напоєм, що має настільки позитивні характеристики.

Не варто захоплюватися матепітія людям старше 70 років, вагітним жінкам. Для людей психічно неврівноважених необхідний індивідуальний підбір обсягу напою. Якщо у вас є які-небудь хронічні захворювання (гіпертонія, гастрит, онкологічні захворювання та ін.), Краще зверніться за консультацією до лікаря.

Як п'ють мате?

Мате - напій неспішний, неметушливий. П'ють його з спеціальної посудини калабаса через трубочку з фільтром на кінці - бомбилью.

Калабас виготовляється з товстостінної гарбуза. М'якоть з неї видовбується, потім порожнистий посудину висушується на сонці. Бока калабаса прикрашалися малюнками, орнаментами. Бомбильи спочатку робили з стебел рослин. Сьогодні вони бувають металевими, бамбуковими, срібними. Їх теж при бажанні прикрашають.

Саме гарбузовий калабас є найбільш підходящим посудиною для екзотичного напою. Стінки гарбуза пористі і пропускають повітря. Настій насичується киснем, аромат і смак його відкриваються особливо яскраво.

Як правильно заварювати мате?

Процес заварювання - цілий ритуал, не позбавлений поезії: «Знайдіть декілька хвилин, наповніть калабас мате, вдихніть аромат зеленого золота, напоїть його гарячою водою, і він розкриє вам свою таємницю ...». Стародавній індіанський звичай матепітія аналогічний куріння люльки миру. Калабас, наповнений ароматним питвом, пускався по колу присутніх гостей. Право першого ковтка надавалося самому шановному із запрошених.


«Зеленим золотом», «даром Богів» називають південноамериканці свій улюблений напій. Якщо порівняти кількість мате, випивали в Південній Америці на душу населення в рік і кількість чаю, випивали в Росії, то показник по мате перевершить «чайний» в рази.

Індіанці вважають свій «золотий» напій відмінним розслаблюючим засобом. Але все залежить від мотивації. Втомилися, потрібен відпочинок - треба випити мате. Потрібно зібратися з силами і підбадьоритися - мате допоможе. Загадка природи!