Чи можуть насіння Чіа допомогти схуднути


Ви чули коли-небудь про екзотичні насіння Чіа? Звучить загадково, по-східному. Але не поспішайте з висновками. Нічого спільного з японською красунею і взагалі зі Сходом це насіння не мають. Вони з іншого континенту, але по-східному загадкові і дуже корисні.

Зміст

  • Що таке чіа і звідки вони з'явилися
  • Склад і користь заморських зерняток
  • Як їх вживати
  • Що дають нам насіння Чіа
  • Чи допоможуть чіа схуднути

Що таке чіа і звідки вони з'явилися


Можливо, ви будете трохи розчаровані, але рослина Чіа біла не що інше, як добре нам знайомий шавлія, точніше шавлія іспанська. Хто б міг подумати, що насіння цього звичного для нас рослини мають багату історію і володіють приголомшливими властивостями.

Невисока однорічна трав'яниста рослина цвіте багряними або білими квітками. У них криються маленькі подовжені насіння (діаметром не більше 1 мм) білого або темного кольору. Поверхня їх нерівна, рельєфна.

Свою давню історію насіння Чіа почали у високогір'ях Мексики і Гватемали. Сьогодні вони поширені в Еквадорі, Аргентині, Болівії і далекій Австралії. Культивувалися ці маленькі зернятка ще древніми племенами ацтеків, майя та інків. Вони були їх основним продуктом харчування нарівні з квасолею і кукурудзою.

Насіння Чіа приносилися в жертву богам, ними платили данину і наділяли надприродними здібностями. Для народів стародавньої цивілізації ацтеків непоказні маленькі зернятка протягом багатьох століть були справжнім Символом Життя. За що ж вони заслужили таке пишномовне шанування?

Склад і користь заморських зерняток

Секрет користі насіння Чіа прихований в унікальному складі їх вмісту. Він, як це зазвичай буває у всього геніального, простий:

  • Жири - 34%;
  • Харчові волокна - 25%;
  • Білки - 20%;
  • Холестерин - 0%;
  • Омега-3-ненасичені жирні кислоти, ліноленова кислота.

Такий баланс дозволяв воїнам ацтеків при вживанні насіння в їжу зберігати силу і витривалість у важких походах, здобувати перемоги в битвах. Одна ложка сипучого продукту допомагала підтримувати бадьорість протягом 24 годин. Люди не голодували, не відчували спраги, виснажувались фізично і психологічно навіть в суворих умовах жаркої пустелі.

Індіанські мисливці, які вживали в їжу насіння Чіа, могли цілодобово переслідувати здобич. При них завжди було вірне зброю і мішечок з безцінними зернятками.

У наш час стародавні насіння ацтеків теж знайшли застосування. Після піджарки із зерен роблять муку, яка застосовується для приготування різних поживних напоїв. Толокно з чіа відмінно втамовує голод і може зберігатися довгий час без шкоди для якості.

З насіння шавлії роблять масло. Воно швидко висихає, тому його часто застосовують для виробництва фарб.


Полюбилися чудові насіння шанувальникам вегетаріанства. Виявилося, що насіння Чіа - це відмінне джерело рослинного кальцію. У 100 г насіння його міститься в 2 рази більше, ніж у склянці молока. Крім того, в них багато корисних мікроелементів. Не дарма в 2005 році Європейський Союз офіційно визнав чіа вельми перспективним продуктом харчування.

Як їх вживати

Харчові волокна, тобто клітковина, що входить до складу чіа, надає насінню цікаву властивість. Маленькі зернятка здатні відмінно поглинати рідину і збільшувати свою вагу і об'єм в 10 разів. Така якість сприяє появі відчуття ситості і оздоровленню травної системи.

Питання як вживати насіння Чіа кожна людина вирішує для себе сам. Часто їх замочують перед вживанням в якій-небудь рідини (воді, соку, бульйоні) на хвилин 10-15, можна і на всю ніч. А потім з'їдають. У них нейтральний смак, який зазвичай подобається людям і відмінно поєднується з будь-якими стравами.

Насіння додають в каші, солодощі, супи, салати. Використовують їх і для випічки. 1 столова ложка насіння замінить 1 яйце. Для вегетаріанської кухні це дуже важливий момент.
Існує багато рецептів з насінням чио для приготування різних страв. Часто застосовують їх у виробництві збитих напоїв, йогуртів, морозива. Борошно із зерен шавлії додають у печені вироби, хліб. Перемішавши їх з насінням кунжуту можна отримати відмінну обсипання для смаження риби.

Всього 10 гр (одна ложечка) чіа збагатять складу раціону харчовими волокнами, фолієвою кислотою, Омега 3, протеїнами і кальцієм. Подивіться на цю табличку і робіть висновки.

Кількість насіння Чіа

Кількість продукту, якому вони відповідають

Що здатні замістити

(Джерелом чого є)

100 гр близько 1 кг лосося омега-3
100 гр 900 гр апельсинів антиоксиданти
100 гр 550 мл молока кальцій
100 гр 400 гр шпинату залізо
100 гр майже 300 гр вівсянки клітковина
100 гр 220 гр горіхів магній
100 гр 180 гр бананів калій

Що дають нам насіння Чіа

Щоб коротко і вичерпно відповісти на це питання, перерахуємо, що буде, якщо ми почнемо вживати насіння іспанського шавлії щодня. Навіть потроху, по 1-2 ложечки.

  1. Значно покращиться робота травного тракту.
  2. Завдяки дії жирних кислот покращиться стан та серцево-судинної системи.
  3. Кількість «поганого» холестерину в крові знизиться.
  4. Кальцій, фосфор, магній, отриманий організмом з насіння Чіа, зміцнить кістки і зуби.
  5. Нормалізується рівень цукру в крові.
  6. Підвищиться фізична витривалість і покращиться загальний стан організму.
  7. Антиоксиданти, яких в шавлієвого насінні більше, ніж у свіжій чорниці та голубиці, допоможуть завжди виглядати молодо.

Дуже хороші характеристики, але навіть у самого корисного натурального продукту можуть бути протипоказання до застосування. Варто прислухатися до відгуків про насіння Чіа фахівців і вже застосовували їх людей і тільки тоді вирішуватися на включення їх в свій раціон.

Як би там не було, цей продукт новий для нас і мало вивчений. Тому жінкам, які готуються до материнства або годуючим дитину грудьми краще не ризикувати і утриматися від експериментів з нововведеннями.

Є ймовірність виникнення алергічних реакцій на насіння іспанського шавлії. Не можна їх вживати людям, систематично приймають аспірин і антикоагулянти. Не підійдуть ці зернятка для раціону тих, у кого знижений тиск.


Потрібно враховувати і той факт, що велика кількість клітковини в продукті може спровокувати надмірне газоутворення в кишечнику. Але це побічне явище з'являється далеко не у всіх, якщо подібне трапиться - припиніть вживання зерняток шавлії.

Чи допоможуть чіа схуднути

У список з 7 пунктів, в якому вище позначені корисні якості чіа, можна додати ще один. Дуже важливий! Вживаючи насіння Чіа, підтримуючи питної баланс і здорове харчування можна дуже істотно схуднути.

Всього 2 ложки насіння з шавлії в день і бажання гарненько поїсти згасне. А якщо менше їсти, то вага обов'язково нормалізується, і буде зменшуватися. Унікальні насіння має здатність вбирати в себе величезні об'єми рідини. У шлунку вони утворюють гелеобразную масу, яка, заповнюючи його обсяг, створюють відчуття ситості.

Ця маса повна вітамінів та поживних речовин, організм не відчуває голодування. Він насичується корисною їжею, яка не містить великої кількості зайвих калорій. Тому насіння Чіа для схуднення дуже корисний продукт.

Мати гарну фігуру і здоровий організм вам допоможуть маленькі непоказні зернятка. Міститься в них білок знизить апетит і переможе зайві кілограми. Вітаміни С і Е виведуть зайву рідину і токсини. Кальцій надасть допомогу при дезоксидації організму в процесі схуднення. Калій сповільнить процес засвоєння жиру і буде спалювати його природним шляхом. Омега-3 і Омега-6 завершать процес руйнування жирових відкладень і омолодять організм.

А всього і треба - додавати по щепоточку насіння Чіа в салати, соуси, коктейлі та інші страви. Вони потрібні нам щодня, навіть якщо ми відчуваємо себе здоровими. Давайте спробуємо новий натуральний і цілком доступний продукт. Обмін враженнями допоможе в його освоєнні!