Надзвичайний чайний гриб - користь чи шкода


У цьому оригінальному представника флори поєднуються, здавалося б, абсолютно, непоєднувані рослини: чай і гриб. Гриб - це наш «герой», а чай - середовище, в якому він мешкає.

Зміст

  • Суперечлива історія появи
  • Внутрішній зміст
  • Чим корисний чайний гриб
  • Особливості догляду та розмноження
  • Чи допоможе гриб схуднути

Якщо хтось і не знає його на смак, то напевно бачив на підвіконнях в будинках друзів або сусідів 3-літрові банки, прикриті марлею, в надрах яких живе той самий чайний гриб. Його підгодовують, за ним доглядають, пестять його шарувату тільце.


За що ж люблять це цю медузоподібну дивину? І звідки вона взялася?

Суперечлива історія появи

За свою майже 2000-річчя історію чайний гриб назбирав для себе багато різних назв: морський квас, чайна медуза, японський гриб, чай з морської капусти, комбуча.

Але самим ефектним і почесним ім'ям нарекли його древні китайці, вони назвали улюблений напій «еліксиром безсмертних». Назвавши саме так рослинне «плавзасіб» вони напророкували дивовижному грибу прекрасне майбутнє.

Про те, яку країну вважати батьківщиною чайного гриба сперечаються досі. Хтось думає, що він з Китаю, хтось - з Індії. А може грибне чудо з Японії або Цейлону? Напевно, це не так і важливо. Сьогодні він прижився в багатьох країнах: Італії, Іспанії, Чехії, Англії. Навіть гурмани французи поселили його в своїх будинках.

До Росії дивовижний грибок завезли в часи російсько-японської війни 1904-1905 років. У нас він отримав назву «чайний квас» і швидко завоював популярність і любов.

Внутрішній зміст

На внутрішньому змісті описуваного організму варто зупинитися окремо. Чайний гриб особистість абсолютно унікальна. Він являє собою непорушний союз двох живих різностатевих організмів. Він - гриб, вона - бактерія. Єднання чоловічого і жіночого начала є вищою мудрістю природи.

Гриб, що входить до складу чайного мешканця, є дріжджовим. Він займається «чоловічим» справою, трудиться над сбраживанием цукру, перетворюючи його в етиловий спирт і вуглекислоту. А бактерії, являючи собою «жіноче» початок, окислюють спирт, переробляють в оцтову кислоту. Поділ праці - як у людей ...

В результаті спільних зусиль рідина, в яку поміщається ця «парочка», перетворюється на приємний на смак кисло-солодкий напій. Він злегка газовані і нагадує квас. Рідина, або живильне середовище для гриба, є підсолодженим неміцним чаєм. Концентрація цукру невелика - 4 -9%.

Верхня частина шаруватого тіла гриба являє собою щільну блискучу пластину, яка приймає форму посудини, в якому живе. Колір у неї не дуже апетитний - бруднувато жовтий, ближче до коричневого. Нижня частина виглядає навіть неохайно: численні відростки різної довжини звисають вниз хаотичною бахромою. Саме в цій зоні відбувається таїнство переродження солодкого чайного розчину в цілющий напій.

Непривабливий колір і неохайність нижній "спіднички" чайному грибу можна пробачити за його чудові ділові якості.

Чим корисний чайний гриб

Навскидку можна перерахувати 3 його основні заслуги:

  • Чудовий освіжаючий смак;
  • Науково доведені лікувальні якості;
  • Володіє хорошими косметологічними і «похудательной» здібностями.

На чому ж грунтуються корисні властивості чайного гриба? Головним чином на його приголомшливій властивості давати організму можливість допомагати самому собі. Він відкриває «друге дихання», дає сили і платформу для нових можливостей. Для таких даних теж є 3 постулату:

  • Покращує травлення, стабілізує роботу ШКТ;
  • Сприяє очищенню печінки, вона активно починає виводити з організму токсини;
  • Насичує корисними вітамінами, кислотами, ферментами.

Зупинимося докладніше на деяких особливих якостях. Одним з найголовніших лікувальні властивості можна назвати присутність в чайному грибі глюконовой кислоти. Вже науково доведено, що цей інгредієнт напою допомагає запобігати онкологічні захворювання і боротися з ростом вже присутніх новоутворень.

В якості доказів можна навести приклади зцілення двох світових знаменитостей - Олександра Солженіцина і Рональда Рейгана. Обидва вони боролися з раком і перемогли його не без допомоги звичайного чайного гриба. Скромна чайна медуза зіграла значну роль в ході історії людства.

Вельми корисний напій для людей із захворюваннями суглобів. У ньому є глюкозамін, який сприяє виробленню гіалуронової кислоти. А це компонент суглобового хряща, який володіє і знеболюючими якостями. Кислота має відмінну здатність затримувати вологу в тканинах. Саме на цьому засноване її косметологічне застосування і вживання настою чайного гриба в косметичних цілях для глибокого зволоження і омолодження шкіри.


Чайний гриб ще й природний антибіотик. Тому його настоєм можна полоскати горло під час ангіни, лікувати запалення порожнини рота, прикладати до ран, виразок, опіків змочені в розчині серветки. На дезінфікуючих властивості напою засноване маса корисних рецептів. Наприклад, змішавши його в рівних пропорціях з мінеральною водою можна отримати відмінний лосьйон для вмивання.

Чайний квас знизить артеріальний тиск, тому він особливо корисний для гіпертоніків. Смачний напій підвищить імунітет, допоможе впоратися з депресивними станами.

Допоможе правильно працювати сечовидільної системи і зупинить розвиток атеросклерозу, тому що виведе нехороший холестерин з кровоносних судин.

Але це ще далеко не все чим корисний чайний гриб. Про це пишуть статті і книги, захищають дисертації. А зараз дізнаємося, як доглядати за чайним дивом природи, щоб його цілющі властивості були завжди у повній готовності прийти нам на допомогу.

Особливості догляду та розмноження

Для того, щоб чайний друг постачав вашу сім'ю смачним і цілющим напоєм, потрібно правильно його прийняти в будинку і надавати знаки уваги. Якщо він зрозуміє, що «прийшовся до двору» і його люблять, то буде з особливим старанням синтезувати натуральний питної продукт. Смак і лікувальні якості примножаться, навіть з'явиться свіжий аромат.

За аналогією з будь-яким живою істотою, природний квас вимагає турботи. Нескладні правила, познайомившись з якими ви будете знати, як доглядати за чайним грибом, легко запам'ятати.


У літрі води заваріть 2-3 чайні ложки чаю. Від того, наскільки міцним буде настій, тобто живильне середовище, залежатиме терпкість і тонізуючі властивості напою. Багато заливають чайний гриб вже використаної, як то кажуть «іспітие» заваркою. У цьому випадку не чекайте відмінних смакових якостей. Квасок буде слабеньким і якимось бляклим на смак і колір.

Раніше вважалося, що заливати грибок можна тільки заваркою чорного чаю, але це не зовсім так. Прекрасно підійде для цієї мети і зелений чай, і вітамінів в напої додасться. Приготований свіжозаварений чай повинен охолонути до кімнатної температури, лише потім застосовуватися для заливки.

Солодкість чайний гриб дуже любить. На завірений літр чаю потрібно від 50 до 100 гр цукру. Його обов'язково потрібно розчинити, а не класти поверх глянцевого тіла гриба. Цим можна спровокувати опіки його слизової оболонки і позбутися любові оздоровчого помічника. Замість цукру допустимо використовувати фруктозу, а ще краще мед. Тоді вітамінів в напої буде більше.

Коротко перерахуємо основні правила, виконання яких буде підтримувати чайний гриб здоровим і високопродуктивним:

  1. Найбільш комфортна t для життя грибного організму 250. Якщо вони знизиться до 170, то продуктивність різко знизиться. У розчині можуть розвинутися небажані синьо-зелені водорості;
  2. Тримайте банку з грибом в затіненому місці, він не любить прямих сонячних променів;
  3. Зливайте напій через кілька шарів марлі. Проціджування необхідно, щоб частинки тіла гриба потрапили у ваш організм;
  4. Міняйте настій, вироблений чайним організмом, 1 раз в 5-6 днів взимку і 1 раз на 3-4 дні влітку;
  5. Після зливу готового продукту промийте тільце гриба ледь теплою кип'яченою водою. Тільки після приємних для нього водних процедур заливайте підготовленим солодким чайним настоєм;
  6. Приблизно раз на місяць від основного тіла гриба відокремиться тонка плівка. Її можна акуратно відокремити, не пошкодивши основної частини, і переселити в іншу банку. Вона почне самостійну грибну життя. Таким способом цей організм розмножується.

Обов'язково стежте за здоров'ям свого цілителя. Якщо ви перетримаєте гриб у власному настої, то його верхня плівка стане бурою і неблестящая. При «нестатку кормів» - відсутності свіжого чаю і цукру, вироблена оцтова кислота вб'є організм. На тілі гриба з'являться дірки, він стане завалюватися на бік і, врешті-решт, помре без вашої уваги.

Виростити чайний гриб нескладно, для свого відходу він теж не потребує багато часу, а користі і задоволення принесе величезну кількість.
Злитий продукт життєдіяльності мешканця чайного акваріума розлийте по пляшках і помістіть в холодильник. Простоявши там кілька днів, напій стане ще смачнішим.

Чи допоможе гриб схуднути?

Без сумніву - так! У цьому унікальному продукті присутня маса інгредієнтів-пробіотиків, які активно сприяють посиленню обміну речовин, а це прямий шлях до схуднення. Смачний злегка газований напій знищує шкідливі гнильні бактерії в ШКТ, покращує процес травлення. Він формує в шлунку і кишечнику нормальну мікрофлору, розщеплює зайві жири.

Чайний гриб для схуднення застосовувати можна і потрібно. Він чудово очистить організм від токсинів, а якщо ви активно займаєтеся фітнесом - це важливо. Тонізуючий квас зніме втому, підбадьорить.

Тільки на одному грибному настої схуднути не вийде, якщо тільки ви повністю замініть свій раціон напоєм. Довго так не простягніть, та й кг швиденько повернутися після повернення до нормального харчування. Але є система, при якій ефект схуднення буде максимальним.

Щоб швидше скинути непотрібний вагу, потрібно випивати протягом дня 6 склянок напою. Настій має бути 6-денного віку. Стакан чайного квасу п'ємо за 1 годину до їжі, і 1 стакан - через 2 години після прийому їжі. Можна готувати грибний настій на чаях для схуднення або травах, це не забороняється для посилення ефекту.

Такий курс витримуємо 3 місяці, потім робимо тижневу перерву і продовжуємо.
Допомоги від чайного гриба багато. А чи немає шкоди? Це дуже індивідуально. Звичайно, знайдуться люди, у яких є алергія на складові напою. Само собою напій їм протипоказаний.

І ще обережніше треба бути «непитущим і язвенникам». Першим, бо в настої гриби може міститися до 2% алкоголю (не більше ніж в кефірі). Другим - тому що підвищена кислотність настою може спровокувати загострення виразки.

Співвідношення користі і шкоди в чайному грибі значно переважує у бік корисності. Навіть виникають деякі підозри, коли хтось десь починає писати спростування про його цілющі здібностях. Вже не підступи чи це підступних фармацевтів? Адже якщо чайний гриб люди почнуть використовувати активно і правильно, то не буде потрібно купувати дорогі ліки в аптеках. Не всім це вигідно ...

Будемо робити висновки? І займемося розведенням чудесного гриба в банку, знадобиться!