Ройбуш - корисні властивості, правила заварювання і протипоказання


Яких тільки напоїв не існує на білому світі! Серед них є дуже цікава група під назвою «чаеподобний». У цьому підрозділі на одній з найвищих сходинок ієрархічних сходів варто ройбуш. Ароматний настій шафранового кольору з чудовими смаковими якостями впевнено завойовує світовий ринок.

Зміст

  • Що це і звідки
  • Ройбуш - врачеватель
  • Витягуємо з рослини максимум користі
  • Справжня цінність від живої природи

Популярності оригінальному напою додає маса корисних властивостей і скромна ціна.


Про цінне подарунку від африканської природи варто дізнатися більше.

Що це і звідки

Першими «дегустаторами» напою стали племена, що живуть на півдні Африки. Було це близько 300 років тому. Африканці збирали листя у вигляді м'яких голочок і гілочки рослини, що ріс неподалік, відбивали їх, сушили на сонці і використовували потім у вигляді заварки для отримання смачного і корисного пиття. Після сушіння (ферментації) зібрані частини кущів набували червоно-коричневий колір. Звідси пішла назва «червоний кущ».

Цивілізований світ дізнався про існування ройбуша в 1772 році від європейського ботаніка Карла Тунберга. Вчений описав оригінальний слідкувати-кислий, трохи пряний смак настою, незвичайний аромат з нотками тютюну.

Мабуть, за солодкуватий смак напою, красивий карамельний колір кущ, з якого його отримували, назвали ще й «медовим кущем».

Часто настій з листя медового куща називають «чай ройбуш», але ніякого відношення до чайних кущів він не має. Це абсолютно інша рослина з сімейства бобових.

Заварюються сухі ферментовані листочки по типу чайного листа, тому охрестили ройбуш чаєм. Але таке порівняння не може бути образливим ні для ройбуша, ні для чаю. Це корисні, смачні напої, по заслугах оцінені людиною.

Ройбуш - врачеватель

Чаеподобний напій ройбуш можна назвати не тільки лікарем, але і завойовником. За короткий час він завоював гарячі симпатії та щиру любов багатьох жителів планети. Такий тріумф не був би можливим без серйозних на те підстав.

У 1995 році Південноафриканська дослідницька компанія Infruitec і професор Чарлин Марайя з Незалежного Державного Університету виявили і науково підтвердили дуже важливі властивості ройбуша:

  1. Ройбуш не містить кофеїну і має незначний вміст таніну. Танін - це алкалоїд, що має дублячі властивості, який надає чаю терпкий смак.
  2. Має сильні антибактеріальні властивості і надає антивірусну дію.
  3. Є відмінним природним спазмолитиком. Здатний знімати шлункові спазми і полегшувати ниркові коліки.
  4. Ройбуш - це антиалерген. Він допомагає при лікуванні екземи і різних висипів.
  5. Істотно уповільнює процеси старіння організму, оскільки зарекомендував себе потужним антиоксидантом.

Корисні властивості ройбуша багатоликі. Настій з медового рослини має нікчемне вміст щавлевої кислоти. Це охороняє організм людини від появи каменів у нирках.

Дуже добре проявив себе ройбуш при лікуванні хвороб печінки, катаракти, високого кров'яного тиску, цукрового діабету.

Активно займалися дослідженнями червоного африканського куща вчені з Японії. Їх дослідження підтвердили вже відомі якості настою ройбуша і відкрили багато нових корисних властивостей. Наприклад:

  • Виявилося, що настій медового африканця прекрасно справляється з дратівливістю і знімає підвищену збудливість нервової системи;
  • Він позбавляє від безсоння і допомагає нормалізувати режим сну;
  • Благотворно діє на шкірні покриви і кісткові тканини людини;
  • Допомагає при розладі травлення, знімає нудоту, блювоту, печію. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • Астма, короста, алергія, сінна лихоманка виліковуються швидше, якщо людина вживає настій ройбуша.

Але, мабуть, головним достоїнством цього напою можна вважати те, що чай ройбуш протипоказань не має зовсім. Його можуть пити немовлята і люди похилого віку, люди, які страждають алергією і серцево-судинними захворюваннями, він не «завантажить» камінням ні нирки, ні печінку, не викличе спазмів. Його навіть підсолоджувати не потрібно, приємний солодкуватий смак не вимагає харчових доповнень.


Червоний напій має «кровного родича», абсолютно несправедливо згадуваного набагато рідше. Виправимо цю ситуацію просто зараз.

Ханібуш

У медового куща цілющими властивостями володіють не тільки витончені листя, але й інші частини. Гілочки, стеблинки теж йдуть у справу. У подрібненому вигляді вони прекрасно заварюються і володіють практично всіма достоїнствами ройбуша.

За смаковими якостями ханібуш мало відрізняється від свого листового побратима, хіба що в аромат і смак настою з'являються якісь деревні нотки. Але це зовсім не псує його, а надає оригінальну пікантність.

Ханібуш має навіть деякі переваги: ​​він здатний регулювати вміст води в організмі людини, запобігати напади голоду і вельми активно стимулює лактацію у годуючих жінок. Якщо ройбуш при вагітності надає необхідну допомогу високим вмістом вітамінів і заліза, то для годуючих матерів більше підійде ханібуш.

Він взагалі хороший помічник у житті жінки. У складний «осінній» період її життя настій з гілочок червоного африканського куща полегшить симптоми менопаузи і попередить розвиток онкологічних захворювань.

Витягуємо з рослини максимум користі

Щоб в настої ройбуша або ханібуша виявився повний набір вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин потрібно правильно приготувати напій. Складнощів ніяких немає.

Відмінно підійде фарфоровий або скляний чайничок. Кількість сухої заварки приблизно таке ж, як при заварюванні чаю: 1 чайна ложка (можна 2) на 200 мл води.
Заварювати ройбуш потрібно киплячою водою і настоювати не менше 5 хвилин, краще 7-8. Листочки у чагарнику щільні, вони не відразу віддають свій вміст воді. Але зате непогано витримують і повторну заварку, розкриваючись остаточно.

Ханібуш добре після заливки кип'ятком трохи потім на повільному вогні. Так екстракція корисних речовин в настій піде швидше. Ройбуш і ханібуш на відміну від чаю кип'ятіння не боятися. Не страшно залишити заварку у воді на тривалий час, вона не втратить корисних властивостей.

Справжня цінність від живої природи

У деяких варіантах читання напій з листочків червоного південноафриканського куща вимовляється як «ройбос», це той же ройбуш - йдеться про одному напої. І напій сей є справжнім скарбом для нашого здоров'я.

Кілька фактів, які доводять це.

  • 3 чашки чаю ройбос (ройбуш) покривають третину норми, щодня потрібного для людини заліза;
  • 3 чашки чай ройбуш (ройбос) повністю покривають денну потребу організму у фторі і допомагають підтримувати гігієну рота;
  • 2 чашки ройбуша принесуть денну норму вітаміну С, який вкрай важливий для імунної системи.
  • Оптимальне співвідношення калію і натрію в настої ройбоса підтримає організм при стресах і фізичних навантаженнях;
  • Вітамін С і мідь допоможуть кращому засвоєнню заліза і кровотворенню, тому напій дуже корисний вагітним і годуючим жінкам, ослабленим і одужуючим людям, спортсменам.

Смачний, корисний, красивий ройбуш вранці додасть бадьорості і впевненості в собі, вдень позбавить від стресу і підтримає настрій, ввечері дозволить швидко розслабитися і заснути. Дозвольте чудесному напою увійти у ваше життя і зробити її прекрасніше.